Zamilovaný Shakespeare v Šaldově divadle: Co William hledá, není láska, říká herec

První novinkou letošního roku v divadle F. X. Šaldy v Liberci je dnešní premiéra romantické komedie Zamilovaný Shakespeare. Divadelní adaptace vznikla na základě stejnojmenného úspěšného filmu z roku 1998, který získal 7 Oscarů. Divadlo F. X. Šaldy získalo práva k uvedení životopisné fikce o slavném dramatikovi jako druhé v republice.

„Cituje se tam Julie a je tam postavený náznak alžbětinského divadla a především tam vystupují kromě Shakespeara i další reálné historické osobnosti,“ říká o Zamilovaném Shakespearovi dramaturg Tomáš Syrovátka.

V hlavní roli zamilovaného Williama Shakespeare se představí Jan Jedlinský. „To, co skutečně William hledá, není láska. Strašně hledá inspiraci, je hezké, že v představení ji najde, i když je krátká,“ popisuje herec.

Na činohru nestandardně velký kus!

Violu hraje Eliška Jansová. Královna Alžběta patří Markétě Tallerové, v představení se objeví i Martin Polách. Výčet rolí ale není kompletní. Zamilovaný Shakespeare má totiž na činohru v libereckém divadle nebývalý počet účinkujících, vysvětluje režisér inscenace a umělecký šéf divadla Šimon Dominik: „Na poměry činohry to je početnější a náročnější inscenace, vystupuje tam 23 lidí, což je v činohře nestandardně velký kus.“

V Londýně to byl velký hit. Šimon Dominik, režisér

O divadelní adaptaci filmu, který získal sedm Oskarů, byl velký zájem. Liberecké divadlo ji uvádí jako druhé v republice po Městském divadle v Brně. „V Londýně to byl velký hit,“ uzavírá Dominik. Návštěvníci divadla F. X. Šaldy se mohou podle Šimona Dominika těšit na další hry od Toma Stopparda.

Zamilovaný Shakespeare na prknech libereckého Šaldova divadla
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio