Krize v českolipské nemocnici: výpověď dal primář gynekologicko-porodnického oddělení

12. leden 2016

Primář a dalších pět lékařů Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice v České Lípě dali výpověď. Vypadalo to, že nemocnice bude muset oddělení zavřít. Nakonec ale na svém rozhodnutí trvá jen bývalý primář a jako důvod uvádí nevyhovující podmínky a údajnou neochotu vedení nemocnice s ním spolupracovat.

„Důvody vyplývají z mého předchozího působení v nemocnici," vysvětluje Radek Havlas, dnes už bývalý primář gynekologicko-porodnického oddělení a do loňského září také předseda představenstva nemocnice, důvody svého odchodu. „Postupně jsem byl zbaven dalších svých funkcí. Ve chvíli, kdy máte plánované schůzky, na které se ti lidé nedostaví, nebo se omluví, takže za tři měsíce neproběhne žádná. Potkávali jsme se na plánovaných primářských poradách," dodává.

„Komunikovali jsme zcela běžně přes mail i osobně," oponuje místopředseda představenstva a stávající ředitel pro lékařské obory českolipské nemocnice Vladimír Trenčiansky. Všechna školení, která si podali, jsem schválil. „Kolega Havlas si pravidelně bral na primářské porady náhradní volno a z oddělení jsme nezaznamenali jakýkoliv požadavek. Všechno se to začalo hroutit v momentu, kdy jsme oznámili, že primář Havlas bude mít plat primáře, nikoliv takový plat, jaký mu zůstal po funkci předsedy představenstva. Nabízeli jsme mu druhý nejvyšší primářský plat,“ doplňuje.

Společně s Radkem Havlasem podalo výpověď i dalších pět lékařů gynekologicko-porodnického oddělení. „Nemalá část jich podala výpověď na protest a na mou podporu. Částečně i za splnění svých požadavků," uvádí Radek Havlas.

Nějakou dobu to vypadalo, že se gynekologicko-porodnické oddělení uzavře. Podle Jaroslava Kratochvíla, generálního ředitele nemocnice, ale už nic takového nehrozí.

Spustit audio