Kvůli vánočnímu přejídání skončí o svátcích v českolipské nemocnici desítky lidí

21. prosinec 2015

Mezi svátky přijmou v českolipské nemocnici desítky pacientů se žaludečními problémy. Často si lidé takové potíže přivodí sami. Pro některé z nás jsou totiž vánoční svátky spojené nejen s vůní purpury, dárky, ale také s přejídáním.

„Vánoční menu je klasika - salát, řízek, ryba, klobása,“ vypočítává Eva Rettová, které je něco málo přes čtyřicet let a trpí nadváhou a zdravotními problémy, které souvisí s vánočním přejídáním.

„Je mi pak těžko, špatně a mám výčitky. Mně je to líto potom vyhodit, tak to raději sním. Na vánoce nebudu počítat plátky masa. Zdravotní problémy? Od té doby co nemám žlučník, tak to jde.“

V českolipské nemocnici je mezi svátky a na začátku roku větší nával pacientů se zdravotními problémy způsobenými nestřídmou stravou.

„Někdy je to i u starších lidí, kteří normálně jedí střídmě. Když k nim přijíždí návštěvy, tak k přejídání dochází. Jsou to většinou žlučníkové záchvaty, různé nevolnosti, ale i břišní koliky obecně,“ upozorňuje vrchní sestra centrálního příjmu českolipské nemocnice Soňa Sittová.

„U štědrovečerní večeře bych dal přednost rybě před řízkem. Ta obsahuje omega tři nenasycené mastné kyseliny, Výhodou je i nižší obsah tuku a vyšší obsah bílkovin,“ přidává několik rad vedoucí stravovacího provozu a nutriční terapeut českolipské nemocnice Marián Bučko.

Podle něj je před štědrovečerní večeří důležitý i pohyb. „Vyrazte na delší procházku. Pak si bez výčitek můžete dát bramborový salát, kde bych nahradil majonézu jogurtem a kysanou smetanou v poměru jedna ku jedné.“

Spustit audio