Nový liberecký kapitán Výtisk se chce vůdcovskými kvalitami přiblížit Nedvědovi

28. srpen 2014

Pět let bylo v případě libereckých Bílých Tygrů kapitánské ´C´ na dresu Petra Nedvěda, s koncem jeho hokejové kariéry se ale místo týmového vůdce uvolnilo. A tak si Severočeši museli zvolit nového kapitána, celkově teprve osmého v extraligové historii klubu. Tím se nakonec podle předpokladů stal obránce Jan Výtisk, který - jako je v podobných situacích zvykem - hovořil o tom, jak moc si nové role važí.

„Pro mě je to velká čest, i když se toho pro mě až tak moc nemění. Chci být vůdcem hlavně na ledě, na nějaké řeči, na to já jsem nikdy nebyl,“ vysvětluje Jan Výtisk, že se díky našitému ´céčku´ na dresu nestane rázem nejupovídanějším členem liberecké kabiny.

A zneužívat své funkce zkušený obránce také nehodlá. Že by od teď mělo platit pouze a jenom to, co řekne nový kapitán, toho se prý spoluhráči obávat nemusejí. „Ne, to určitě ne (smích). Když se něco bude řešit, tak asi bude mít moje slovo větší váhu, ale je tady perfektní parta, ten tým si sednul, a tak budeme všechno řešit týmově,“ podotýká Výtisk.

I tak se ale ukázalo, jakou mají ostatní liberečtí hokejisté v Janu Výtiskovi autoritu. Těžko říct, jestli je to kvůli jeho zkušenostem, pěti odehraným sezonám v tygřím dresu, nebo už na první pohled respekt vzbuzujícímu vzhledu. Každopádně sami hráči rozhodli o svém novém vůdci.

„Bylo to tajné hlasování hráčů, každý napsal jméno, koho by chtěl za kapitána. A vzešel jsem z toho já. Moc si toho vážím, protože to jde z týmu, vybrali si mě sami hráči. A to je pro mě velká čest,“ opakuje třiatřicetiletý obránce, jak moc si váží své nové role.

Ostatně, není se co divit. Vyply, jak se Výtiskovi přezdívá, je v tomto ohledu nástupcem v podstatě legendárního Petra Nedvěda. „Na Méďu tady ve vůdcovství nikdo nemá, to byla velká osobnost. Když mluvil, tak bylo hrobové ticho, každý ho respektoval. Ale doufám, že se mu alespoň trochu přiblížím. Určitě je to pro mě výzva, kdybychom uspěli a já u toho byl jako kapitán, tak by to bylo perfektní,“ dodává Jan Výtisk.

autor: David Nyč
Spustit audio