Obce na Turnovsku mají za sebou sčítání kvůli ptačí chřipce. Údaje putují do Liberce

Hektické chvíle zažíval v těchto dnech Turnov a okolní obce, které se nacházejí v tříkilometrovém pásmu od ohniska ptačí chřipky v osadě Kadeřavec. Jedná se o první místo v Libereckém kraji, kde se ptačí chřipka vyskytla. Okolní obce musely velmi narychlo sečíst veškerou chovanou drůbež a ptactvo. Údaje teď míří na Krajskou veterinární správu v Liberci.

Chovatelé dostali pokyny od veterinářů – čeho se mají kvůli ptačí chřipce vyvarovat. „Nesmíme drůbež převážet, musíme zamezit přístup volného ptactva ke krmivu drůbeže,“ popisuje chovatelka drůbeže z Přepeř u Turnova.

Kvůli sčítání drůbeže a jiného chovného ptactva má v posledních dnech napilno i starosta Přepeř Luděk Sajdl (SLK). „Co se týče opatření, jde o prevenci a zamezení šíření viru, tak myslím, že opatření byla přijímána vcelku kladně,“ říká. V Přepeřích je přes čtyřicet chovatelů, kterých se sčítání dotklo. „Jsou tu samozřejmě i chovatelé tropických ptáků, jeden z chovatelů má asi dvacet papoušků,“ popisuje starosta.

Na statku měl chovatel slepice,kachny,husy, bažanty a holuby. Za součinnosti policie a hasičů likvidovali veterináři v ochranných oblecích první ohnisko ptačí chřipky

Za neúčast na sčítání hrozí chovatelům sankce. „Údaje jsme odeslali na příslušný úřad v Turnově. Pokud by se vyskytly ještě další jednotlivosti, jsme schopni to operativně nahlásit na odbor krizového řízení.“ Právě odbor krizového řízení kompletuje údaje od všech obcí a dnes 1. února je zasílá na Krajskou veterinární správu v Liberci.

Spustit audio