V půjčovně pozor na řidičák a pojištění

16. červenec 2011

Dovolenou si řada z nás neumí bez auta vůbec představit. Najdou se tací, kteří sice dají přednost dovolené například na kolech nebo prostému povalování u moře, ale ti aktivnější si neodpustí alespoň nějaký ten výlet, a to často i v rámci zájezdu s cestovní kanceláří. To pak zamíří velmi často do autopůjčovny.

Je jedno, jaké vozidlo si v zahraničí půjčujete. Zpravidla je to auto nebo zvlášť ve Středomoří velmi oblíbený skútr. V první řadě je potřeba mít patřičné řidičské oprávnění. Měli byste si uvědomit, že máte-li například v řidičáku skupinu AM nebo A1 s omezením na motorku do 50 ccm, což je kód 150 v průkazu, pak si asi těžko můžete půjčit poměrně rozšířenou stopětadvacítku a podobně. V případě nehody byste totiž platili vše z vlastní kapsy bez ohledu na uzavřené pojistky. Toto riziko hrozí zvláště v malých půjčovnách, v zavedených a velkých půjčovnách po vás budou chtít samozřejmě řidičský průkaz, který si zkontrolují.

Vždy se informujte na podmínky půjčení. Leckde mají věkové omezení i na auto, například 21 let. Důležité je také zorientovat se v ceně, a to hlavně pokud jde o pohonné hmoty. Nejběžnější je vyzvednutí auta s plnou nádrží a vracení s plnou. Zkontrolujte si také, jak je to v té které zemi s placením dálničních a dalších poplatků. Počítejte s příplatky například za řízení jiným řidičem, vrácení v jiném místě, možnosti vyjet za hranice dané země, půjčení autosedaček, popřípadě za překročení omezení počtu najetých kilometrů.

Při převzetí vozidla vždy zkontrolujte jeho stav a trvejte na sepsání protokolu o případných poškozeních. Solidní půjčovny na to mají připravený formulář. Nezapomeňte na kontrolu povinné výbavy, asi by se vám nechtělo hradit lékárničku, která zůstala za nehty předešlého vypůjčitele. Trvejte na zapsání sebemenšího poškození.

Nezapomeňte na pojistky! Na půjčené auto se vaše cestovní pojištění s pojištěním odpovědnosti nevztahuje. „Klienti velice často předpokládají, že v rámci pojištění odpovědnosti mají pojištěno i půjčené vozidlo. To se však pletou. Jde pouze o občanskou odpovědnost, takže se vztahuje pouze na člověka. Řízení motorových vozidel, člunů nebo letadel je v absolutní výluce, protože to kryje povinné pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel. Půjčovna vozidel je vždy pojištěna na pojištění odpovědnosti. Klient tedy tuto škodu u nás nemůže uplatnit, nelze ji připojistit a my ji nikdy nehradíme,“ varuje Jana Slavíková z pojišťovny Allianz.

Vozidlo vždy, stejně jako u nás, pojišťuje majitel vozidla, tedy v tomto případě půjčovna. Pořádně si zkontrolujte, zda je pojištění platné, a informujete se, jaký je v té které dané zemi postup pro případ nehody. Jakékoliv spěchání totiž v tomto případě může naplnit úsloví: líná huba, holé neštěstí.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pgj
Spustit audio