David Pabiška – spokojený amatér mezi profesionály

11. leden 2011

Mohli bychom ho nazvat spokojeným amatérem mezi profesionály. Přesně tak se cítí český motorkář David Pabiška na 33. ročníku rallye Dakar v Jižní Americe. Po osmi etapách mu patří třicáté místo. Ovšem ta včerejší, při které zůstala na trati spousta soutěžících v autech a kamiónech přes noc v poušti, dala také Davidu Pabiškovi hodně zabrat. I proto ho náš reportér v dakarském konvoji Jan Říha našel chvíli po dojezdu do cíle rozespalého ve stanu.

Máte za sebou víc jak pět set kilometrů měřeného úseku. Co jste na trati zažili? „Rychlostní zkoušku jsem si pamatoval už z minulého ročníku, takže nás vyloženě nic nepřekvapilo. Samozřejmě v koutku duše jsme doufali, že nebude tak náročná, protože pět set kilometrů v dunách je opravdu mnoho. Nakonec jsme to nějak prožbluňkali, jak říká Pepa Kalina,“ popisuje David Pabiška.

Třicátá příčka v polovině závodu v kategorii motorek není vůbec špatný výsledek. Jste s ním spokojen, nebo pomýšlíte na lepší umístění? „Kdybych dojel na třicátém místě, byl bych spokojen, protože na prvních třiceti místech jsou samí profesionálové a mezi nimi já jako holý amatér. Dokonce jsem schopný se jich držet i na trati, když se potkáme například v písečných dunách. Letos však řešíme v týmu časté problémy s technikou, což nám zbytečně přidělává starosti a koncentraci do závodu.“

Na trati osmé etapy zůstala spousta aut a kamiónů. V čem byla zrádná? „Některé duny byly vysoké i dvě stě metrů, a pokud v nich uděláte navigační chybu, dostanete se do takového trychtýře, ze kterého je velmi těžká cesta zpět. Motorky to zvládnou vyjet, protože nejsou tak těžké, ale nedokážu si představit, co v tu chvíli dělají posádky aut a kamiónů. V dunách je proto dobrý a zkušený navigátor opravdu k nezaplacení,“ vysvětluje David Pabiška.

autor: jař
Spustit audio