Dakarský deník 7 – doktoři na trase rallye Dakar

6. leden 2011

Ke slavnému pouštnímu závodu rallye Dakar neodmyslitelně patří nehody a zranění. Není divu, vždyť jde o extrémně dlouhou soutěž ve velmi těžkých terénech, navíc ve vysokých teplotách. Proto musí mít rallye i nemocnici.

Myslíte si, že město se 2,5 tisíci obyvateli potřebuje svoji nemocnici? Pokud ano, máte stejný názor jako pořadatelé rallye Dakar. Konvoj slavné soutěže se totiž se závodníky, členy týmů, doprovodem, pořadateli a novináři blíží právě tomuto počtu – alespoň na začátku, než postupně vypadává jeden závodník za druhým. Na konci jich může v soutěži zůstat jen polovina nebo i méně.

O ty, kteří skončí kvůli zranění při nehodě, se musí někdo, často akutně, postarat. Proto má dakarská rallye mobilní nemocnici v každém dakarském bivaku, neboli kempu, na trati. Ta se přesouvá z místa na místo, aby byli její lékaři připraveni hned pomoct. Celkově má tahle nemocnice na okraji dakarské vesnice padesát lékařů, přičemž dvacet z nich se pohybuje po trati v deseti autech a tři dvojice doktorů létají ve vrtulnících k nejtěžším případům na trať.

Jejich služby si loni vyzkoušel po nehodě český automobilový jezdec Miroslav Zapletal, letos navigátor Miloslav Janáček a po něm také posádka kamiónu Tatra Martin Kolomý a Jaroslav Lamač. Při vážných zraněních lékaři poskytnou na místě nezbytnou pomoc a potom přepraví zraněného buď do pojízdné nemocnice v bivaku, nebo při ohrožení života do nejbližší místní nemocnice s odpovídajícím vybavením.

V nutných případech by zvládli lékaři rallye operaci i v bivaku, rentgen a různé monitory jsou tu samozřejmostí. V mobilních chladničkách doktoři pro všechny případy mají i krev.

Abych nezapomněl, na přesčasy si tady nikdo nestěžuje. Nemocnice má otevřeno celou noc, a když je potřeba, lékaři si ukradnou denně jen pár hodin spánku, aby pomohli všem, kteří to na rallye Dakar zrovna potřebují.

autor: jař
Spustit audio