Dakarský deník 4 – kruté první rychlé kilometry u Córdoby

3. leden 2011

Příprava na rallye Dakar na světě trvá skoro celý rok. Stojí spoustu peněz i úsilí a pak se může stát, že ujedete jen pár prvních měřených kilometrů rallye a končíte. Nebo to nemusí být ani jeden kilometr.

Córdoba – argentinské město, které loni přineslo smůlu také českým barvám. Stejně jako letos i tehdy vedla první měřená etapa rallye Dakar právě sem. Jenže do zdejšího bivaku tenkrát nedorazil Tomáš Tomeček, který havaroval se svou tatrou. Musel se proto rozloučit se svým snem, že to dotáhne do cíle v Buenos Aires a ještě třeba vysoko v hodnocení kamiónů. Cesta do Córdoby loni přinesla také smrt mladé Argentinky, která nepřežila střet s jedním ze závodních strojů na trati.

Název města se hluboko vryje do paměti po tomto ročníku i dalším závodníkům, kteří tam ani nedojeli. Těžký pád měl francouzský motorkář Cyrile Esquirol a skončil se zlomeninami a dalšími zraněnými v místní nemocnici. Stejný osud potkal i argentinského čtyřkolkáře Ademara Heguiabhereho. Ten je však ve velmi intenzivní péči doktorů v Córdobě kvůli těžkému zranění hlavy.

Kategorie nákladních aut přišla o dva z favoritů na vysoké umístění. Záda Gerarda de Roye zraněná před dvěma lety na Silk Way Rally nezvládala nápor a rázy při první měřené dakarské etapě, Nizozemec skončil a také bude proklínat Córdobu. Stejně jako jeho krajan Van Ginkel, který se už při dopoledním silničním přejezdu na rychlostní zkoušku vyhnul kusu železa tak nešikovně, že převrátil a zničil svůj kamión. Na první výsledkovou etapu toho je celkem dost.

České fanoušky rallye Dakar může ale na rozdíl od loňska těšit, že v bivaku v Córdobě přespali piloti a posádky všech dvanácti strojů, které v soutěži máme.

autor: jař
Spustit audio