Dakarský deník 1 – alkohol a rallye Dakar

31. prosinec 2011

Poslední den volna před startem a zároveň oslavy Silvestru si dnes mohou užívat účastníci 34. ročníku rallye Dakar. Zítra dopoledne ve tři čtvrtě na deset našeho času vyrazí na trať dlouhou 8,5 tisíce kilometrů první motorkář. Start je v argentinském Mar del Plata a cíl v peruánské Limě.

Pokud si myslíte, že v dakarském konvoji nenajdete alkohol, jste na omylu. Bez něj se ani tahle slavná pouštní soutěž neobejde. Například Loprais tým.

„Náš tým je docela známý tím, že má vždycky s sebou nějakou zásobičku alkoholu, ale je to jinak, než to vypadá. V našem případě je to taková dobrá, zdravá vizitka, protože alkohol vozíme jen jako dárek pro přátele a ostatní týmy, jinak v průběhu závodu vůbec nepijeme. Výjimkou jsou pouze situace, kdy někomu není dobře – to si udělá čaj se slivovicí, ale maximálně jeden hrníček. Pod vlivem alkoholu se prostě nedá jet,“ odpověděl pilot závodní tatry Aleš Loprais.

Na druhou stranu spousta mechaniků z nejrůznějších týmů by bez alkoholu rallye Dakar jen těžko přežila. Jejich večerní a noční nasazení je takové, že stresu odolávají skleničkou červeného vína nebo pastisu v případě Francouzů, stakanem vodky u Rusů a zmíněným kalíškem slivovice v českých týmech.

Rána na Dakaru jsou krušná

Přiznám se, že i já rád občas zaskočím po skončení práce před půlnocí k Loprais týmu ochutnat kalíšek s tou dobrou, zdravou vizitkou, které se na Dakaru říká také ovocná dezinfekce. Někteří ji dokonce používají místo kartáčku a zubní pasty. Jenže kdo to přežene, čeká ho druhý den dvojité peklo.

Tady se totiž vstává opravdu časně ráno, protože před sebou máte každý den stovky kilometrů a rallye na nikoho nečeká. Proto bude i dnešní Silvestr v argentinském letovisku pro drtivou většinu účastníků jen symbolickým dnem spíš než příležitostí pořádně zapařit.

„Letos to bude určitě vlažnější než jindy, protože hned na Nový rok na nás čeká ostrá etapa. Připijeme si spíš symbolicky jednou sklenkou a půjdeme brzy spát, protože co nenaspíme teď, to už nedoženeme. Potom bude každá sekunda dobrá,“ uzavírá Aleš Loprais.

autor: jař
Spustit audio