Nezničí teroristi legendu Rallye Dakar?

9. leden 2008

Příznivci Rallye Dakar se už asi stačili vzpamatovat ze šoku, který jim přineslo zrušení 30. ročníku. Důvodem byly vážné hrozby teroristických útoků přímo na závodní konvoj především na území Mauretánie. Rallye Dakar tak poprvé v dlouhé historii vůbec neodstartovala. Může zrušení třicátého ročníku znamenat konec legendárního závodu jako takového?

Třicátý ročník měl být oslavou tradice a jedinečnosti Rallye Dakar, jejíž obliba ve světě stále roste. Jenže, ať se nám to líbí nebo ne, svět se za těch 29 let od startu prvního ročníku hodně změnil. Terorismus bohužel vstupuje do našich životů i doma v Evropě. Stačí si vzpomenout na přísné kontroly na letištích. A to nemluvíme o řídce obydlených oblastech severní Afriky, kde se oni anonymní bojovníci a přívrženci Al-Kájdy pohybují.

Právě severní Afrika se svou nádhernou písčitou pouští se stala v posledních letech dějištěm závodu, který překonává hranice států i kontinentů a nabízí dobrodružství, na které se nezapomíná. Ne nadarmo se říká, že kdo jednou Rallye Dakar zkusí, musí se tam vrátit. Možná už ale nebude na černém kontinentu kam. V situaci, kdy není bezpečná oblast Mauretánie, kde se už pár let odehrává nejdůležitější a nejdelší část závodu, není moc variant, kudy Rallye Dakar vést.

Pokud popustíme uzdu fantazie, možný je třeba scénář dohody Francouzů s Muammarem Kaddáfím na konání celé Rallye Dakar v Lybii, kde už se soutěž také v nádherných písečných dunách v minulosti jela. Spekuluje se i o variantě přenesení celého závodu do úplně jiné bezpečnější oblasti, konkrétně do Jižní Ameriky. Ostatně prezident společnosti ASO, která rallye organizuje, Patrice Clerc, se už nechal slyšet, že mají v rukávu několik projektů s pískem i bez písku.

Kromě bezpečnostního aspektu bude mít na další pokračování Rallye Dakar vliv i ten ekonomický. Společnost ASO utrpí zrušením posledního ročníku obrovské finanční ztráty. Pořádá však víc velkých akcí, především Tour de France, proto by ji to nemělo finančně položit. Francouzské deníky zrušení 30. ročníku pouštní soutěže vesměs komentovaly jako možný konec slavného Dakaru. Pokud se ale na celou věc podíváme střízlivýma očima, nemůžeme teď říct nic jiného, než že o dalším osudu slavné Rallye Dakar rozhodnou příští měsíce.

autor: jař
Spustit audio