Rallye Dakar 2008 opět na ČRo 1 - Radiožurnálu

31. prosinec 2012

Z původně expediční výpravy několika dobrodruhů se v průběhu 37 let z rallye Dakar stala jedna z nejsledovanějších sportovních akcí světa. Je jasné proč: pro stovky závodníků je to totiž extrémně náročná zkouška lidské vůle a řidičského umění. Náročné přírodní podmínky, nástrahy pouště, divoká zvířata, vysoké teploty - to vše něco stojí. Teď nemyslíme peníze, ale zdraví. Psychické i fyzické. A leckdy i život. Desítky nadšenců rallye Dakar už za účast zaplatily životem.

Od roku 1970 se tohoto pouštního závodu účastnilo zhruba 13 600 závodníků.
Více než 150 miliónů diváků v Evropě vidělo přenosy z rallye Dakar 2007.

Letošní jubilejní 30. ročník nejslavnější vytrvalostní soutěže světa startuje 5. ledna 2008 z portugalského Lisabonu. Trasa je dlouhá 9.723 kilometrů (z toho 5.736 km rychlostních zkoušek) a vede hlavně africkou pouští: Maroko, Mauretánie, Senegal. Do hlavního města Dakaru konvoj dorazí 20. ledna 2008.

Vysíláme z Dakaru

Český rozhlas 1 - Radiožurnál už posedmé nabídne novinky a reportáže z tohoto afrického dobrodružství. Přímo v konvoji bude dění sledovat reportér Jan Říha. V pravidelných vstupech vás bude aktuálně informovat o průběhu i zákulisí slavného pouštního maratónu a především o tom, jak se daří českým závodníkům. Samozřejmostí jsou živé vstupy do zpráv i ostatního vysílání kdykoli, když se bude na rallye něco důležitého dít.

Pro přenos reportáží, rozhovorů i fotografií bude vybaven nejen satelitním telefonem, ale i speciálním satelitním zařízením, díky kterému je možné posílat data téměř z kteréhokoli místa na Zemi.

Jan Říha vysílá z rallye Dakar

Jan Říha pracuje v Českém rozhlase 1 v redakci Motožurnálu už více než 13 let. Duši dobrodruha osvědčil v roli reportéra při účasti na soutěžní expedici Camel Trophy v roce 1996 v džungli na ostrově Borneo a v roce 1997 v Mongolsku. Rallye Dakar poprvé absolvoval v roce 2005 a od té doby v jejím konvoji nechyběl.

Reportér ČRo 1 se bude podílet také na "dakarském" zpravodajství deníku Právo.

Partnery vysílání ČRo 1 - Radiožurnálu z Rallye Dakar 2008 jsou Volkswagen, Scania a Veletrhy Brno - pořadatel Autotecu 2008.

autor: lep
Spustit audio