Pavel Kubíček: Kluci, jedeme domů

10. leden 2008

Tým KM Racing měl působit na 30. ročníku Rallye Dakar jako česká motocyklová reprezentace, měl mít 3 motorkáře a jednoho jezdce na čtyřkolce. Šéfem týmu je Pavel Kubíček, kterého nečekaná zpráva o zrušení závodu opravdu nepotěšila. A náš reportér Radiožurnálu v konvoji rallye Jan Říha byl u toho i s reportážním mikrofónem.

Máte alespoň přibližně vyčíslené finanční ztráty? Pohybují se v řádech miliónů nebo dokonce desítek miliónů?

"Desítky miliónů to naštěstí nejsou, ale milióny určitě. Nejsou to ale jen finance, o které jsme tím přišly, ale i o obrovské úsilí, které jsme přípravě strojů vynaložily a obětovali pro to dny, večery i celé víkendy. Na technice nepracovalo jen těch 7 lidí, které jsou na startu v Lisabonu, ale další desítky, jejichž práce přijde také v niveč. Nejhorší na tom je, že technika je v podstatě nepoužitelná na jiný závod než Rallye Dakar."

Rallye Dakar jsi jak na motorce, tak v novinářském autě, máš tedy zkušenosti s Mauretánií a Marokem? Pociťoval jsi kolem sebe nějaké nebezpečí ?

"Pravdou je, že jsem o tom nikdy moc nepřemýšlel, protože jsem žil v důvěře, že je rallye zabezpečená. Například v Maroku stojí často podél trasy uniformovaní muži, ale čím hlouběji se noříte do Afriky a potkáváte podivné výrostky se samopaly AK-47 přes rameno potulující se podél trati, tak to vám na pocitu bezpečí moc nepřidá."

Jak budeš svému týmu oznamovat tuto špatnou novinu?

"Jak se říká, natvrdo: Kluci, jedeme domů."

autor: jař
Spustit audio