Kotlíkové dotace se blíží, na velký zájem se připravují v Třinci

13. červen 2012

Mnohahodinové čekání v mrazu a stovky nervozních lidí. Tak to vypadalo v únoru před Krajským úřadem v Ostravě, kde přijímali žádosti na dotace na pořízení nových ekologičtějších kotlů na tuhá paliva. Úředníci se nyní snaží podobným návalům předejít a žádosti rozmělnit. V sobotu se tak kromě Ostravy otevře také radnice v Třinci. I tam očekávají velký zájem lidí, i když dotace na kotle je nyní nižší.

V únoru mohli lidé dostat až šedesátitisícový příspěvek na nákup nového kotle. Teď je ministerstvo a kraj skoupější, nabízejí o dvacet tisíc méně. I tak ale čekají, že možnost přilepšit si vyvolá opět velký zájem. Na pořádný nával se připravují i na radnici v Třinci.

Čtěte také

„Zorganizování bude jako na letišti, čili systém takového usměrňovaného hada, prostorově nenáročného. Určitým místem bude vchod, jiným východ,“ potvrzuje Jana Gawlasová z odboru životního prostředí.

Třinec patří mezi města s nejznečištěnějším ovzduším v zemi. Až z jedné třetiny se na tom podle radnice podílejí právě místní domkaři.

Řada lidí na to nemá

Důchodce Miloslav Štěpánek před svým domkem na okraji Třince právě stříhá živý plot. Říká, že jeho kotel mu slouží už přes pětatřicet let a nový by potřeboval. Do fronty na radnici se ale nechystá.

„Zatím na to nemám, protože já to musím zaplatit dopředu. A oni mi tu dotaci dají, až to budu mít nainstalované. A na to nemám, bohužel,“ dodává důchodce.

Pan Štěpánek poslední léta topí jenom dřevem. Říká, že je to nejlevnější. A ovzduší škodí méně než některá jiná tuhá paliva. Na to, aby mohl topit plynem, mu peníze nestačí.

Podobné problémy řeší i lidé v nedaleké Stříteži. „Ty dotační programy jsou určitě dobré, ale řeší jen kousek problematiky, co se týče lidí, kteří na to topení plynem třeba nemají,“ potvrzuje starosta Petr Machálek (nezávislé sdružení).

Cena plynu za poslední léta několikanásobně vzrostla. Mnoho lidí se tak opět vrátilo k přikládání lopatou. Nové kotle pořízené za dotace musí být automatické. Do ovzduší z nich uniká mnohonásobně méně škodlivin.

autor: iha
Spustit audio

Více z pořadu