Lidé z Přednádraží přesvědčovali kontrolory o obyvatelnosti domů

6. srpen 2012

V holínkách a sešitem v ruce procházeli lidé ze stavebního úřadu domy v ghettu poblíž ostravského hlavního nádraží. Nájemníci odmítli domy opustit a pokusili se je svépomocí opravit. Podle radnice už tam teď žijí na vlastní riziko. Úředníci budovy kontrolovali důkladně od střechy po sklepení.

Imrich Horváth dopoledne ještě narychlo zatlouká sklepní okno deskami, zazdít ho nemůže, cihly sice má, ale chybí voda do malty.

„Dnes to zaděláváme deskami provizorně. Jakmile přijede voda, budeme se snažit to zadělat cihlami,“ říká.

Do ghetta dorazily z Prahy i dvě osádky levicových aktivistů, třeba Jakub Polák. „Ohromě mě zaujala ta schopnost lidí pustit se do nějakých základních úprav,“ říká.

Do ghetta vstupuje skupina mužů v košilích, mají sešity v rukou a hned vcházejí do jednoho z domů. Kontrola začala.

„Zapisovali si tam něco do sešitů, ale nevím, jestli to prošlo nebo ne. My jsme se snažili dát byt dokupy,“ popisuje poté jeden z nájemníků.

Kontroloři jsou evidentně velmi pečliví. Co všechno zkoumají, popsal šéf stavebního úřadu Jiří Švarc: „Zkontrolovali jsme kompletně stavebně-technický stav domu počínaje střešní krytinou a konstrukcí krovu, přes jednotlivé byty, veškeré instalace – čili plyn, vodu, odpad, elektřinu. Dále veškeré překlady na otvory a komínová tělesa.“

Hlavním problémem zůstává nefunkční kanalizace. Nikdo se k ní nehlásí. A dokonce dva odbory magistrátu vydávají protichůdná stanoviska. Jeden hlásá - kanalizace patří městu, druhý - jsou tam tři vlastníci, popisuje vlastník domů Oldřich Roztočil.

„Bylo mi majetkovým odborem magistrátu odpovězeno písemně, že majitelem kanalizace na ulici Přednádraží je Magistrát města Ostravy,“ říká Roztočil.

Podle našich informací by už ve středu měli ochránci Rómů o kanalizaci jednat na magistrátu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu