Budování nových cyklostezek je pro obce stále složitější

16. leden 2017
Dobré odpoledne

Také v tomto roce přibudou po celém Česku další kilometry nových cyklotras. Najít vhodné pozemky je ale pro obce stále komplikovanější. Například na Opavsku už vznikají plány na zasypání příkopů u silnic anebo kácení alejí.

Je to jenom asi kilometrový úsek, ale kde jinde ho postavit než u svodidel místo dlouhého stromořadí, ukazuje na okolí rušné silnice starosta Dolního Benešova Martin Štefek (Sdružení občanů Dolního Benešova a Zábřehu).

„Samozřejmě jediné místo je mezi komunikací a poli, protože zase nechceme zabírat zemědělskou půdu. Někdo nás napadá, že kácíme a nesadíme. Když chceme sadit, tak je problém s majiteli pozemků. Pořád se dostáváte do začarovaného kruhu, který je někdy hodně složitý,“ dodává starosta.

Tyto stezky jsou nutné hlavně pro ty, kteří mají kolo na cestu do práce. A takových lidí je v tomto regionu hodně. Jenže auta jezdí po okreskách i 130kilometrovou rychlostí a cyklista na úzké cestě riskuje.

Náročné jako stavba silnic

Model sousedních Bolatic je trochu jiný. Tady se kácet nebude, zato obec plánuje zasypání silničních příkopů.

„Ty příkopy samozřejmě budou uzpůsobeny tak, aby tam byly prostory na zachytávání vody. Příkopy budou srovnány a na nich bude v určité šíři ta cyklostezka,“ popisuje starosta Bolatic Herbert Pavera (TOP 09).

Doufá, že s nápadem uspěje hlavně při schvalování na úřadech. „Budeme jednat s majiteli těchto silnic, převážně se jedná o Moravskoslezský kraj. Teď se to bude řešit formou studie a budou to cyklostezky podél hlavních cest do Kravař a Dolního Benešova,“ dodává Pavera.

Jsou to sice jenom asi dva metry široké pásy, oba starostové ale přirovnávají náročnost přípravy cyklostezky ke stavbě regulérní silnice. A to ještě nezačali bojovat o dotace.

autor: mrk
Spustit audio