Frýdek-Místek bude mít vlastní dopravní podnik. Schválili to zastupitelé

9. listopad 2016
Zprávy , Zprávy

Zastupitelé Frýdku-Místku schválili založení městského dopravního podniku. První linky nového dopravce by ve městě mohly začít jezdit už na konci příštího roku. Autobusovou dopravu teď ve Frýdku-Místku provozuje soukromá společnost. Radnice ale věří, že službu pro občany dokáže díky vlastnímu dopravnímu podniku zajistit levněji i lépe.

O dopravním podniku se ve Frýdku-Místku mluví už mnoho let. Teď zastupitelé 25 hlasy ze 40 vznik nové městské společnosti schválili.

„Myšlenka je právě z toho, že finanční prostředky jdou na zajištění veřejné služby soukromému dopravci, a ten za to samozřejmě zvelebuje svůj majetek,“ říká náměstek primátora Karel Deutscher (ČSSD).

Soukromému dopravci město ročně za provoz autobusových linek zaplatí asi 70 milionů korun. Podle náměstka Deutschera by díky vlastnímu dopravnímu podniku město ušetřilo.

Město ale musí připravit pro nového dopravce zázemí. Přebudovat chce pro něj nynější autobusové nádraží, což by mělo přijít na asi 30 milionů korun.

„Vstupní náklady budou samozřejmě vyšší, ale postupně budeme mít kontrolu nad veškerými financemi, budeme mít kontrolu nad jeho činností a doufáme, že naši nástupci to ocení jako správný krok, který se vyplatil,“ říká náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše město FM).

Vznik dopravního podniku ale ještě automaticky neznamená, že bude město i nakupovat autobusy a zaměstnávat řidiče. Zastupitelé ještě budou vybírat mezi dvěma variantami.

Čtěte také

„Dopravní podnik bude mít úkolem, aby připravil pro město Frýdek-Místek nabídku, za jaké finanční prostředky by pro město realizoval městskou hromadnou dopravu a zastupitelstvo řekne, zda za těch podmínek tuto službu objedná u svého dopravního podniku, nebo naopak zda bude pokračovat ve smlouvě s ČSAD a zda tyto informace využije pro nějaké přesoutěžení nebo vyjednávání se stávajícím dopravcem,“ vysvětluje náměstek Karel Deutscher.

Část opozičních zastupitelů ale tento plán kritizuje. Podle Milana Valacha (ANO) není dostatečně připravený.

Autobusové nádraží ve Frýdku-Místku

„Nejsem proti ušetření peněz, ale momentálně jsme se vůbec nebavili o rizicích, nebo o tom, kolik to ve skutečnosti bude stát. Myslím si, že odpověď získáme teprve ve chvíli, kdy uděláme výběrové řízení. Kvůli tomu ale nemusím zakládat společnost, platit garanta, vkládat pět milionů korun,“ říká Milan Valach.

O tom, jak bude konkrétně dopravní podnik ve městě fungovat a jaké služby bude zajišťovat vlastními silami, rozhodnou zastupitelé zhruba za půl roku.

autor: iha
Spustit audio