Pneuservisy v kraji zažívají nápor zákazníků. Začíná období zimního obutí

1. listopad 2016
Zprávy , Zprávy

První listopad je pro řidiče už řadu let signálem k výměně letních pneumatik za zimní. Ode dneška až do konce března mají totiž ze zákona povinnost přezout svůj vůz, pokud na silnici leží souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza. Kvůli příznivému počasí to ale šoféři často nechávají na poslední chvíli a to je znát hlavně v pneuservisech. Na přezutí si teď řidiči počkají i týden.

„Servis je plný od rána do večera, lidé neví co by, ale dá se to nějak zvládat,“ říká Daniel Špírek, majitel servisu v Ostravě-Třebovicích. „Pokud to má zákazník na diskách, výměna trvá plus mínus dvacet minut. Pokud jsou pneumatiky vyzuté, tak je to kolem 40 minut na auto,“ dodává.

Na přelomu října a listopadu tady mechanici takto odbaví až 40 aut denně. Objednací lhůta je tu momentálně týden, ale někteří zkoušejí štěstí a přijíždí i naslepo.

„Přijel jsem bez objednávky, takže si trošku počkám, ale ten čas prostě nebyl,“ krčí rameny pan Vlastimil Macháček. Bydlí v horách, kde zimní výbavu není dobré podceňovat. „Na Lysé už je sníh, dole ještě ne, takže je to v pohodě. Ale říkám, přezujeme radši dřív, než až potom bude hůř,“ říká.

Povinnost mít přezuté zimní pneumatiky totiž pro řidiče neplatí automaticky, ale jen pokud na silnici leží souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza. Případně když se to dá v souvislosti s počasím předpokládat.

Jiná je ale situace v úsecích se značkou Povinná zimní výbava, tam je bez ohledu na počasí možné vjet jen se zimním obutím. V našem kraji jsou takové úseky tři, upřesňuje mluvčí krajských silničářů Šárku Vlčková.

„Jedna je v prostoru hrabyňského kopce, další značka je umístněná před výjezdem na Praděd, je to Hvězda – Ovčárna. A třetí je umístěna na silnici I/56 Ostravice – Bílá,“ vyjmenovává mluvčí.

I když ale silnice speciální značku nemá, neměli by řidiči podle Daniela Špírka zimní výbavu podceňovat. „Může se stát nějaká nehoda a pojišťovna si řeší následky – může krátit plnění nebo ho úplně zrušit a už to není žádná legrace,“ varuje.

Za chybějící zimní výbavu můžou řidiči dostat až dvoutisícovou pokutu.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio