Před 25 lety začala Sametová revoluce. Atmosféru Ostravy připomínají záběry z rozhlasového archivu

17. listopad 2014

Čtvrt století uplynulo od pádu komunistického režimu v Československu. I když Ostravsko zasáhlo revoluční dění později než jiné části republiky, zažívalo i toto krajské město každodenní demonstrace, debaty mezi lidmi a napjaté situace.

Listopad 1989 na ostravském náměstí Lidových milicí. Anebo v továrnách, v hutích a na dolech. Tam se odehrávaly klíčové souboje. Přesvědčit havíře, aby se do protestů zapojili, to bylo naprosto zásadní a odlišovalo to Ostravsko od zbytku republiky. Na závodech vládl často velký strach. O peníze, o rodiny, o budoucnost.

Ostravské pódium v centru město vystřídal rekordní počet řečníků. Třeba herec Jiří Bartoška byl rád, že z Prahy přijel.

„My jsme sem vlastně byli vysláni do pozic, které Ostrava potřebuje. Ale myslím, že je strašně důležité, aby lidé v anonymitě a v mase, ve které vykřikují, že nás podpoří a zůstanou s námi, aby toto dokázali říct i zítra ve svých podnicích a závodech, kde na ně bude vidět, a přemluvili ty, kteří se nezúčastnili dnešního mítinku. Mile mne (Ostrava) překvapila a jsem strašně rád, že ta naše cesta do Ostravy nebyla marná,“ řekl tehdy Bartoška.

A máme ještě jedno překvapení. Našli jsme v archivu dobře označené záznamy a nahrávky, takže v dalších dnech uslyšíte reportáže tak, jak kdysi mohly zaznít. Bude to takový návrat do tehdejší reality.

Tímto způsobem si připomeneme i generální stávku 27. listopadu. Přesně tak, jak v našem regionu probíhala.

Znovu 89
autor: mrk
Spustit audio