Smogová situace už platí v celém Moravskoslezském kraji

2. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší platí už v celém Moravskoslezském kraji smogová situace. Meteorologové ji nejprve vyhlásili ve čtvrtek pro Ostravsko, Karvinsko a část Frýdecko-Místecka, dnes ji postupně rozšířili nejprve na Třinecko a pak i na zbývající část regionu.

Smogová situace se vyhlašuje, pokud aspoň na polovině meteorologických stanic překročí průměr koncentrace prachu za 12 hodin 100 mikrogramů na metr krychlový a pro příštích 24 hodin se neočekává pokles.

Meteorologové doporučují, aby se hlavně nemocní, starší lidé a děti venku fyzicky nenamáhali. Vhodné je rovněž, aby lidé dali přednost městské hromadné dopravě před osobními vozy.

Nejhůře je na tom Karvinsko

Mezní hranice pro polétavý prach, která je 50 mikrogramů na metr krychlový, byla dnes ráno místy až trojnásobně překročena. Nejhůře je na tom Karvinsko. Průměrná denní koncentrace polétavého prachu měla například ve Věřňovicích na Karvinsku ráno hodnotu 166 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Podle aktuálních hodinových koncentrací meteorologové ráno situace hodnotili převážně jako špatnou či velmi špatnou, například stanice v Českém Těšíně na Karvinsku naměřila 290 mikrogramů na metr krychlový.

Smog ve Věřňovicích

„Rozptylové podmínky budou zpočátku nepříznivé, přes den pak většinou mírně nepříznivé. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat nad hodnotou stanoveného imisního limitu, místy i několikanásobně,“ uvedli meteorologové.

V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech a škodliviny ze sousedního Polska.

Jak vzniká smog
zdroj: ČTK
Spustit audio