Štramberskou Trúbu letos částečně přikryje lešení

14. únor 2015
Zprávy , Zprávy

Ve znamení velkých oprav se ponese letošní sezóna na Štramberském hradu. V jeho areálu začala dlouho očekávaná rekonstrukce památkově chráněné Jaroňkovy útulny.

Obnova chaty v těsné blízkosti štramberské Trúby měla původně začít už vloni na jaře. Zastavily ji ale spory mezi městem a nájemcem hradu, který tvrdil, že taková oprava odradí turisty a přinese velké škody jemu i místním podnikatelům.

„Nám by to možná až tak nevadilo, ale věřím tomu, že je spousta lidí, které by to odradilo. Hlavně asi rodiny s dětmi a tak,“ říká jeden z místních podnikatelů, pan Radek.

Už vloni vyvolala zpráva o opravě útulny mezi turisty řadu otázek. Tereza a Radek byli jedni z těch tolerantních.

„Podstatné je, jestli je ta oprava nutná. Jestli se to musí udělat, tak tím pádem by se mělo oželet pár měsíců toho, že to tady lidé neuvidí. Když se to pak rozpadne, tak se na to nepodívá nikdo delší dobu,“ dodává Radka.

„Ona je dlouhodobě ve špatném stavu. Pravá zeď útulny je vlastně nahnutá, trámy jsou ve špatném stavu. Takže opravdu celá útulna potřebuje rekonstrukci,“ popisoval loni na jaře stav útulny nájemce hradu Tomáš Harabiš z Valašského království.

Jenže z oprav sešlo. „Protože město nedodržuje základní práva a podmínky, které my potřebujeme k tomu, abychom ten hrad provozovat mohli,“ dodal Harabiš.

Čtěte také

Radnice mu totiž podle něj dala o začátku rekonstrukce vědět příliš pozdě. To odstartovalo vleklé spory, které ukončilo až nové vedení města.

„Chtěli jsme tomu předejít, proto jsme začali vyjednávat s nájemcem areálu už v loňském roce a došli jsme k dohodě. Nájemce část areálu, kterou my potřebujeme k té rekonstrukci, vyklidí,“ vysvětluje nový starosta Štramberku David Plandor (nezávislý).

Štramberská Trúba

Opravy za 2 miliony korun díky tomu začaly tentokrát s dostatečným předstihem. I tak ale starosta nevylučuje, že po část sezóny bude největší atrakce - štramberská Trúba - pro turisty nepřístupná.

„Určitě se turisté nemusí bát, že by se teď Štramberk na tuto sezónu zavřel. Areál bude přístupný, ale pouze zčásti. A pokud to dovolí stavební práce, tak vlastně bude možno i vstupovat do té věže,“ dodává starosta.

Stěžejní část oprav chce proto město stihnout už do května. Záležet ale bude na počasí a taky na práci archeologů, kteří musejí před začátkem rekonstrukce Jaroňkovu útulnu prozkoumat.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio