Před 25 lety zažila Ostrava velkou demonstraci proti komunistickému režimu

24. listopad 2014
Dobré odpoledne

Události takzvané Sametové revoluce si v těchto dnech připomínáme i v našem vysílání. Vzpomenete si, co jste kupříkladu dělali právě 24. listopadu před 25 lety?

Zkusme se společně vrátit v čase na tehdejší náměstí Lidových milicí v Ostravě. Velká demonstrace proti komunistickému režimu sem přilákala tisíce lidí a bylo jasné, že i v našem krajském městě začínají historické změny.

Situace tady byla v prvních dnech po brutálním zásahu proti studentům v Praze 17. listopadu složitá kvůli množství velkých průmyslových podniků. Slovně se tam střetávali zastánci a odpůrci tehdejších společenských změn.

Zaplněná není jenom velká část náměstí Lidových milicí uprostřed Ostravy. Lidé se zastavují i v bočních ulicích, po několika dnech vyčkávání se diskutuje všude. Zastánci a odpůrci režimu se snaží přesvědčit jeden druhého.

Situace v Ostravě je obtížná, množí se stížnosti na zastrašování dělníků a i když na náměstí je slyšet hlasitá podpora, o kus dál už to tak jasné není. V každém případě jisté je, že právě to odpoledne oficiálně vzniklo i v Ostravě Občanské fórum.

autor: mrk
Spustit audio