V Opavě se lidé léčí i z gamblerství

4. únor 2017
Dobré odpoledne

Seriál Za vysokou zdí tentokrát přináší příběhy dvou gamblerů. Tak jako každou sobotu navštívíme Psychiatrickou nemocnici v Opavě a ukážeme, jak se léčí - v tomto případě závislost na výherních automatech.

Začíná to nevinně - vsadí pár korun a občas zajdou do herny nebo do kasina. Pak ale zajistí, že už bez toho nemohou být a blikající automaty se pro ně stanou nejdůležitější věcí v životě.

Oba mladí muži, jejichž příběhy jsme pro vás zaznamenali, ale mají jedno společné - chtějí se vyléčit.

Jeden z nich kvůli závislosti na automatech utekl do ciziny. "Ten útěk byl proto, že jsem ve své práci vzal peníze, které jsem použil na hru. Hrál jsem od 19 let. Ze začátku to byl životní styl, radost. Vůbec jsem na sobě necítil závislost," říká pacient Petr.


Za vysokou zdí
Každou sobotu v tomto čase vás zveme na krátkou návštěvu Psychiatrické nemocnice v Opavě. Procházíme jedno oddělení za druhým a díky příběhům pacientů si můžeme odpovědět na otázku, jak se vlastně léčí nemocná lidská psychika.

"V posledních měsících jsem zjistil, že jsem závislý, jelikož jsem veškeré své finance používal pro hru. Dostával jsem se do dluhů, mnohdy mě to přimělo i ke krádeži," dodává.

Další z pacientů - Honza - se začal věnovat hazardnímu sázení už od 17 let. Na začátku ho to stálo pár korun. Pak ale tato suma výrazně narostla. On si začal půjčovat, zadlužoval se a skončil v pasti.

"Poslední kapkou bylo, když jsem bratrovi ukradl 10 tisíc. Tehdy jsem zjistil, že už to sám nezvládnu a že potřebuju nějakou odbornou pomoc," popisuje Honza.

Poslechněte si oba příběhy až do konce. Najdete je v úvodu tohoto článku.

autor: mrk
Spustit audio