Javory na pardubické Sukově třídě o víkendu padnou

20. únor 2015

Alej javorů stříbrných stojí na pardubické Sukově třídě zhruba od 30. let minulého století. A bude zde stát už jen dnes. První městský obvod má totiž už dva roky povolení k vykácení všech deseti vzrostlých stromů a v sobotu ráno nastoupí dřevorubci.

Místní jsou smutní, stromořadí ulici dominuje a tvoří i jakýsi předěl mezi rušnou komunikací a parkem Tyršovy sady.

Podrobnosti o tom, čím jsou stromy napadené, přidává Hana Pechmanová z odboru životního prostředí. „Stromy jsou ve výrazně zhoršeném stavu se sníženou perspektivou. Mají poškozené větve. Byla prokázána infikace silných větví u všech zkoumaných jedinců. Nalezeny byly plodnice šupinovky, což je houba, která způsobuje, že se ulomí i silné větve, i když jsou olistěné.“

Starosta Jaroslav Menšík vysvětlil, že povolení ke kácení má už dva roky: „My jsme vycházeli z toho, že posudky jsou velmi varující a hrozí pády velkých kusů stromů.“

Staré javory napadené houbou čeká kácení

„V minulosti tady bylo několik úrazů. Jednak spadla větev na auto asi před dvěma lety, pak tady spadla těsně před občana silná větev, která mohla způsobit vážná zranění. Proto tady je dopravní značení, které upozorňuje, že by tady chodci neměli moc chodit,“ dodává Pechmanová.

Třídu budou nově zdobit platany

Místo vykácených javorů budou ještě v době vegetačního klidu v březnu vysázené stromy nové. Budou to platany javorolisté vysoké okolo 4,5 metru, které mohou v budoucnu dorůst až do výšky 30 metrů.

Omezení dopravy

Dřevorubci začnou alej na Sukově třídě kácet v sobotu, práce budou pokračovat i v neděli. V době mezi 7. a 17. hodinou proto bude uzavřený jeden jízdní pruh silnice podél zeleného pásu od křižovatky s ulicí Kostelní po křižovatku s ulicí U stadionu.

Ještě následující týden pak bude uzavřen přilehlý chodník, který dřevorubci využijí pro techniku potřebnou k likvidaci dřevní hmoty.

autor: ba
Spustit audio