Díky speciálním rukavicím mohou sportovci plavat rychleji, tvrdí odborníci

10. srpen 2016

Plavec, který plave v rukavicích, může být rychlejší než ten, který tuto pomůcku nepoužívá. Jak je to možné?

Plavecké závody na olympijských hrách v Riu de Janeiru přinášejí prakticky každý večer nové světové rekordy. Ovšem to, že plavci zvládají jednotlivé tratě stále rychleji, není už dávno jen o jejich fyzických dispozicích. Němečtí vědci teď dokonce přišli s novou tréninkovou metodou, kdy plavec slyší, jak plave a podle toho může upravovat svůj styl. Jak přesně to funguje?


Výhodou sonifikace je okamžitá zpětná vazba. Čím dříve ji dostanete, tím rychleji se můžete vrátit a použít získané informace a vyzkoušet něco nového. Sonifikace tak otevírá úplně nové možnosti přípravy. Thomas Herman

„Vědci z bielefeldské univerzity tomu říkají sonistifikace plavání. A pricip je jednoduchý. Když člověk plave, tak přitom rozráží vodu a podle toho, jak velký je její odpor, plave rychleji či pomaleji,“ vysvětluje Eva Kézrová z vědecké redakce Českého rozhlasu.

A jak přibližuje jeden z autorů Thomas Hermann, díky této metodě plavci přímo při tréninku slyší, jak se mění zmíněný tlak vody: „Data o změnách tlaku vody se díky ultrazvuku mění na zvuk a a ten je pak přenášen přímo do lidského ucha.“

Jak plavec získává informace o tom, jaký je odpor vody?

„Má na to speciální rukavice. Připouštím, že vypadá trošku jako pokusný králík, když jde do vody, ale ten efekt to má. Vedle sluchátek má tedy plavec na rukou speciální rukavice, co mají na každém prstu trubičky, které umí měřit tlak vody. Rukavice jsou pak kabely propojeny s měřícím přístrojem, jehož výsledky zobrazuje počítač. A to už se samozřejmě odehrává na souši, přičemž k obsluze je potřeba pět lidí,“ vysvětluje Kézrová.

I když, jak přibližuje doktor Hermann, v budoucnu se dočkáme zřejmě i bezdrátové varianty: „V současné verzi, zatím musí být počítač stále ještě propojen kabely. Speciální box se senzorem pro nás vyvinul italský inženýr Daniel Cesarini z univerzity v Pise a tímto snímačem zaznamenáváme tlakové měření, kterou slouží jako základ našeho ultrazvuku.“

Co tedy plavec vlastně slyší?

„Jsou to prý tóny, ze kterých se dá i poskládat vlastní melodie. A pokud si tu optimální zapamatuje, pak může plavat efektivněji a především rychleji. A to bez jakkéhokoli dopingu. Jen prostě pomocí techniky stoprocentně zužitkujete možnosti svého těla ve vodě,“ vysvětluje Kézrová.

Doktor Bodo Ungerechts z Fakulty psychologie a sportovní vědy bielefeldské univerzity je tímto přístroj naprosto nadšen: „Sám jsem si to vyzkoušel a hned si s tím začal hrát. Co se stane, když dám prsty dál od sebe nebo když změním pozici mé ruky vzhledem ke směru pohybu. Dříve trenér jen říkal, udělej to jinak a plavec nevěděl jak. Teď, díky ultrazvuku, má jasnou představu co změnit. A hlavně se to pak dá trénovat i bez utrazvuku. Díky této metodě totiž začnete své tělo vnímat úplně jinak. Je to fantastické.“

„Důležité je, že všechny změny slyší nejen plavec, ale také trenér, takže mohou už přímo během tréninku reagovat na různé změny pohybu při tréninku. A právě proto má podle jednoho z autorů Thomase Hermana, tato tréninková metoda obrovský potenciál,“ pokračuje Kézrová.

Zkušenosti plavců

„Systém loni v září testovala desítka profesionálních plavců a všichni si tuto tréninkovou metodu pochvalovali, že prý jim opravdu pomáhá optimalizovat plaveckou techniku. Jestli to tak je, ukáže až budoucnost, ale možná nebudeme muset čekat tak dlouho, protože jednou z testujících byla dívka, která se chystá na paralympijské hry v Riu a třeba i díky této metodě dosáhne na medaili,“ uzavírá Kézrová.

autoři: vlk , Martina Gillichová
Spustit audio