Od zákazu dovozu sloních trofejí ze Zambie a Zimbabwe neustoupíme, naznačil Trump

20. listopad 2017

Otázka povolení dovozu sloních trofejí ze Zimbabwe a Zambie do Spojených států zatím zůstává otevřená. Americký Úřad pro ryby a divokou zvěř minulý týden oznámil, že dovoz umožní. Nařízení pak pozastavil prezident Donald Trump. V pondělí v noci na Twitteru napsal, že definitivní rozhodnutí padne tento týden. Ochránci přírody se obávají, že případné povolení dovozu trofejí by poškodilo snahy o záchranu slonů v africké divočině.

Podle jeho tweettu to vypadá, že zákaz dovozu bude platit dál. Trump napsal, že se nechá jen velmi těžko přesvědčit, že hororová show, kterou lov slonů a dalších velkých afrických savců představuje, může nějak pomáhat při záchraně těchto chobotnatců nebo jakýchkoli jiných zvířat.

Právě tím přitom americký úřad argumentoval. Ještě před Trumpovým prohlášením se mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sandersová odvolávala na nezávislý posudek.

„Z posudku vyplývá, že jak Zambie, tak Zimbabwe splňují nové standardy – přísné mezinárodní standardy ochránců přírody. Díky tomu Američané můžou v těchto zemích lovit. Zákaz dovozu slonoviny ze všech dalších států zůstává v platnosti. Ale opakuji: vše je založeno na studii, která začala za předchozí vlády, a připravili ji kariérní státní úředníci.“

Lov jako záchrana divokých zvířat?

Peníze získané z legálního a regulovaného lovu, který některé africké země umožňují, mají být investované zpět do pomoci ohroženým chobotnatcům. Jen letos by mohlo Zimbabwe za povolenky k lovu slonů, lvů a leopardů získat v přepočtu skoro tři miliardy korun. Odhaduje to skupina, která lovy pořádá. Většina zisků pochází právě od Američanů.


Tvrzení, že lov je jediný způsob, jak rozvíjet komunity, které žijí s divokou zvěří, je omyl. Je také chyba říkat, že lov je řešení snah o záchranu ohrožených druhů. Může to někdy za velmi specifických podmínek fungovat, ale ve většině Afriky, jak jsme viděli, nefunguje.Paula Kahumbuová

Původní rozhodnutí americké vlády vyvolalo rozhořčení mezi ochránci přírody. Třeba ředitelka americko-keňské organizace Wildlife Direct Paula Kahumbuová se obávala, že rozhodnutí Spojených států znovu ospravedlní lov slonů a dalších ohrožených velkých savců. Ve východní Asii, ale i v Americe, je totiž poptávka po slonovině a rohovině pořád velká.

Kahumbuová se pokusila vyvrátit i další tvrzení zastánců lovu. „Spousta lidí argumentuje, že lov může znamenat zisk pro chudé africké komunity. Zároveň dodávají, že různá omezení jsou tady proto, aby se to všechno stalo správným způsobem. Například při zastřelení známého lva Cecila jsme ale viděli, že systém nefunguje úplně dobře.“

Lidé na sociálních sítích spojovali rozhodnutí americké vlády i s tím, že mezi vášnivé lovce patří synové prezidenta Trumpa Donald mladší a Eric. Před šesti lety se dostaly na veřejnost jejich fotky se zvířaty, která v Zimbabwe zastřelili. Ale vypadá to, že prezident se proti uvolnění pravidel zřejmě nakonec postaví.

autor: kla
Spustit audio