Jaroslav Šonka: Německý generál z Afriky

18. březen 2015
Glosa

Počátkem roku 1915 dosahoval vrcholu své vojenské kariéry německý generál Paul Emil von Lettow-Vorbeck. S malou skupinou vojáků bojoval tehdy v německé kolonii Východní Afrika, to znamená v dnešní Tanzánii a okolních zemích.

Bojoval proti Velké Británii, koloniální mocnosti tehdejší Keni. Britové vtáhli do bojů i jednotky z Indie. Vojenští historikové vyzdvihují fakt, že tento generál nebyl během první světové války poražen. Zavedl systém guerillové války a se svým vojskem urazil tisíce kilometrů, vlastně na útěku.

Konzervativní voják se po válce vrátil do Německa a stal se konzervativním politikem. Odmítal ovšem vstoupit do nacistických struktur, což mu později vyneslo ostrou kritiku šéfa propagandy Josepha Goebbelse. Tradují se i generálovy ostré a ne zcela zdvořilé výroky o Hitlerovi. Navrhoval ovšem nacistům i obnovení koloniální říše, což však kvůli námořní slabosti Třetí říše nebylo reálné.

Von Lettow-Vorbeck měl vojenské zásady, ze kterých nehodlal slevit. Prosazoval například penzijní zajištění svých afrických domorodých bojovníků, takzvaných Askari, což znamená svahilsky „voják“. Penze se platily až do šedesátých let. Ač schvaloval apartheid v Jižní Africe, rasistou nebyl. Zemřel v roce 1966.

V posledních zhruba dvaceti letech vedla německá veřejná diskuse k přejmenování škol a kasáren, které nesly jeho jméno. Kritici mu vyčítají, že zbytečným hrdinstvím přivodil v afrických bojích desetitisíce obětí. Tak se mění naše perspektiva. Jistě, mohl se vzdát, ale jako požadavek dnešní doby na někoho, kdo se profiloval před sto lety, je to silně ahistorické. Je samozřejmé, že školy nepotřebují jména generálů, ale je zde vidět rozdíl v historické reflexi Němců a Britů.

Pravdou je i to, že se jako mladý důstojník zúčastnil brutálního potlačení povstání Herrerů v dnešní Namibii a byl tam raněn. Po světové válce podpořil v roce 1920 i protidemokratický takzvaný Kappův puč. Nebyl to tedy žádný demokrat.

Ale připomenout si historii afrických kolonií je jistě správné. Karen Blixenová se svou Africkou farmou, či William Boyd se svou Zmrzlinovou válkou, nám mohou přiblížit chování tehdejších koloniálních mocností tak, abychom pochopili, co se za posledních sto let změnilo. Románem Williama Boyda ostatně válka prostupuje s celou brutalitou a von Lettow-Vorbeck a jeho vojenská strategie je jednou z dějových linií.

Takové byly osudy německého generála, od jehož narození uplyne 20. března 145 let. V Německu i ve světě se za tu dobu leccos změnilo.

autor: Jaroslav Šonka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.