Jiří Stránský: Šiml ouřední

19. srpen 2014
Glosa

Dobrý den. Tentokrát mám problém: ví se o mně, že jsem blížencem koní, myšlenkový kentaur, jak o mně kdosi řekl.

Ale jen díky tomu jsem mohl napsat Zdivočelou zemi a Aukci a pak z toho s Hynkem Bočanem napsat scénáře na seriál. A teď si představte, že se takovému člověku postaví nepřátelsky naladěný kůň šiml. Kůň šiml ouřední, jak se dřív trefně říkalo. A mně nezbývá, než ho takhle vlastním hlasem a veřejně znectít.

Blíží se datum znamenající, že před čtvrtstoletím začal konec vlády jedné strany a její bratrské státní bezpečnosti neboli estébé. A – jak jsme byli přesvědčeni – i persekucí všeho druhu. Jenže do toho mi – tři měsíce a něco před touhle slávou – zavolá kamarádka a spolučlenka konfederace politických vězňů, že se na ni zničehonic sype další persekuce.

V padesátých letech minulého století její otec (kvůli němuž vlastně později odsoudili i ji) získal ilegální filmový dokument o tom, jak se v lágrech zachází s vězni, a pokoušel se dostat film za hranice. Včetně písemných dokumentů. V tom se mu snažila pomoci jeho dcera Miluška Havlůjová (jíž bylo v květnu 85) a dostala se za to na pět let do kriminálu – stručněji to už popsat asi nejde. Na základě zákona o účasti v odboji a odporu proti komunismu podle § 6 odst. 3 zákona č. 262/2011 Sb. podala žádost (slyšíte? Žádost!), aby jí byla účast v odboji uznána.

No. A po nějakém čase mi zavolala, že jí 20.června 2014 ve jménu ministra obrany tuto žádost zamítl Mgr. Daniel Koštoval. Pro uznání své ilegality byla málo ilegální.

Tak.

Miluška Havlůjová je jedna z nejstatečnějších a nejnoblesnějších žen (i proto, že se s tím, co prožila, nevytahuje), její životní příběh je zaznamenán v její sedmihodinové výpovědi pro Příběhy dvacátého století a je taky uložen v Českém rozhlase, a z valné části je doložitelný z archivů. Dostala za to od Post Bellum Cenu Paměti Národa, a ujišťuju vás, že Post Bellum tuhle cenu nerozdává na potkání.

Omlouvám se – tentokrát mi nejde být nad věcí a spíš něco jen zesměšnit než se nad tím vztekle rozčilovat, ale sám jsem byl skoro deset let ve vězení, a protože jsem byl díky výpovědi jiných (kteří si tím zachraňovali kůži) odsouzen za něco, co jsem neudělal, vím, jak by mě s takovou poníženou žádostí šiml vykopl.

Hezký den.

autor: Jiří Stránský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.