Sestřelení letounu nebylo ujetí nervů, ale plánovaný krok, tvrdí poradce

25. listopad 2015

V úterý se poprvé od konce studené války fyzicky střetly ozbrojené síly NATO a Ruska. Turecko sestřelilo kdesi na hranicích se Sýrií ruský bombardér Suchoj, a tím dostala těžko se rodící mezinárodní koalice proti tzv. Islámskému státu vážnou trhlinu.

Prezident Vladimir Putin prohlásil, že bandité vrazili nůž do zad těm, kteří se snaží před Islámským státem chránit celý svět. Turci se brání, že ruské letadlo narušilo jeho vzdušný prostor.

„Rusko v zásadě nevyvrací, že ruské letouny narušily vzdušný prostor Turecka,“ uvedl v pořadu Pro a proti bezpečnostní analytik a prorektor CEVRO Institutu Tomáš Pojar.

Podle zpráv expertů se jednalo o narušení v délce trvání přibližně 17 vteřin, dodal.

„Otázkou je, kde přesně došlo k samotnému sestřelu,“ ptá se expert.

Nepochybně to bylo na hranicích, říká Pojar. „A Rusko obecně nehledí příliš na tyto hranice, můžeme to sledovat i ve vzdušném prostoru států Severoatlantické aliance, kde Rusko tradičně provokuje a testuje, co je možné.“

„Myslím, že Rusové dlouhodobě testovali Turecko, a takto to dopadlo,“ odhadl Tomáš Pojar.


Pojar: „Myslím, že Rusové teď budou čekat, a že určitě dostali pokyn, že jakmile se nějaké turecké letadlo dostane nad Sýrii a do blízkosti ruských jednotek, tak se ho pokusí sestřelit. Jedno za jedno, oko za oko, zub za zub.“

Poradce ministra obrany Lukáš Dyčka připomněl, že Ankara Rusy varuje dlouhodoběji. „Nicméně si nemyslím, že by Rusové prostor narušili záměrně,“ doplnil.


Dyčka: „Už v pondělí byl povolán ruský velvyslanec k tureckému premiérovi, a byl varován, že pokud narušování tureckého vzdušného prostoru bude pokračovat, dojde k nějakému sestřelu, a teprve potom se ten sestřel stal.“

„Určitě je vidět, že ten letoun se vracel do syrského vzdušného prostoru, došlo k navigační chybě, to se při operacích u hranic stává, zvlášť u rychlých proudových letounů jako Su-24,“ soudí poradce.

Ten je přesvědčen, že obě dvě strany tak mohou mít svou pravdu, a obě dvě mohou být přesvědčené, že udělaly správný krok.

Navíc, podobné zkoušení reakcí vojenských sil není neobvyklé, připomněl poradce. „Například syrské letouny v roce 2012 testovaly reakční dobu britských stíhaček na jejich základnách na Kypru, podobné akce dělají dodnes Syřané vůči Izraeli.“

„To jsou věci, které se dějí, a ty strany potřebují vědět, jak bude protivník reagovat, a je zcela logické, že Ankara Rusku tím chtěla vyslat nějaký signál. Nejde o ujetí nervů, šlo plánovaný krok,“ konstatoval Lukáš Dyčka.

autoři: tpa , oci
Spustit audio