Vyjížďky kočárem po Šumavě budou letos zajišťovat soukromí chovatelé koní

24. březen 2015

Správa Národního parku Šumava připravuje trasy pro vyjížďky v kočárech. Tuto službu by měli mít turisté k dispozici v letní sezoně a dostanou se díky ní pohodlně na zajímavá místa centrální Šumavy. Nově už ale nebude správa parku vyjížďky sama organizovat.

„Trasy připravujeme pro majitele tažných koní, kteří by tuto službu chtěli provozovat ve spolupráci s námi jako partnerští kočí Národního parku Šumava. My nabízíme plnohodnotné průvodcovské proškolení, možnosti ustájení za režijní ceny v Borových Ladech, Kvildě a Srní a celosezonní propagaci," řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Tento program by měl pomoci dobře poznat národní park nejen dobrodruhům nebo naopak romantikům, ale i hendikepovaným nebo méně fyzicky zdatným osobám. Správa NP Šumava chce navázat na loni velmi oblíbené vyjížďky v koňských povozech, které by ale měly být v absolutně novém hávu.

„Připravujeme několik zajímavých tras, které povedou jak po známých, tak neznačených a tedy neznámých lesních cestách. Budete mít možnost pokochat se dalekými výhledy přes horské louky, ale nahlédnete i do interiéru věkovitých lesů Šumavy. Výpravy v kočáře vás dovedou k mnoha atraktivním cílům a to především v centrální části Národního parku Šumava," vysvětlil Jan Dvořák.

Správa NP Šumava dává šanci soukromníkům s koňmi


Všichni zájemci o spolupráci se mohou přihlásit na školení a následující cvičnou jízdu do 5. dubna 2015. Přihlášky je možné e-mailem na adresu: pavla.kolarova@npsumava.cz nebo písemně na adresu: Správa NP Šumava, 1. máje 260, 385 01 Vimperk.

Vyjížďky kočárem po Šumavě budou letos zajišťovat soukromí chovatelé koní. Tato nabídka je určená všem majitelům koní a povozů, kteří absolvují jednodenní školení, splní předem dané podmínky (ty jsou vyvěšeny na internetových stránkách Správy NP Šumava) a mají chuť netradičně návštěvníkům představovat krásy Šumavy i své koně.

V hodnotící komisi zasedne mimo jiných také Kamila Petrová, předsedkyně zkušební komise specializačních zkoušek pro hiporehabilitační koně.

Podmínky pro přihlášení a následnou spolupráci najdete na stránkách Národního parku Šumava.

Vyjížďky kočárem po Šumavě by měly pomoci dobře poznat národní park nejen dobrodruhům nebo naopak romantikům, ale i hendikepovaným nebo méně fyzicky zdatným osobám
Spustit audio