Plzeň hledá dodavatele nového památníku Díky, Ameriko!

17. duben 2017

Plzeň vypsala výběrové řízení na firmu, která obnoví památník Díky, Ameriko! Žulové pylony věnované americkým osvoboditelům město loni kvůli havarijnímu stavu odstranilo. Na jejich místě vyrostou letos nové.

V původním památníku se objevily hluboké praskliny a hrozilo, že by se mohl zřítit, což bylo na velmi frekventované Americké třídě velmi nebezpečné. V loňském roce se tedy město rozhodlo pylony zbourat.

Původně odhadovaná suma na opravy kamenných kvádrů činila osm milionů korun. Nyní na stavbu nového pomníku zastupitelé schválili 14 milionů. A ten bude vypadat stejně jako v minulosti, říká primátor Martin Zrzavecký: „Je spuštěna veřejná soutěž na dodavatele materiálu a realizátora stavby. Je to i tom najít kvalitní žulové kvádry, abychom nemuseli za dvacet let zakázku znovu realizovat. Lze předpokládat, že bychom v letních měsících, tedy o prázdninách, památník instalovali.“

Prázdninový termín město zvolilo kvůli nižšímu dopravnímu zatížení Americké třídy v letních měsících. Lhůta pro podání nabídek je 28. dubna do 10 hodin.

Bez testů homogenity to nepůjde

V zadávací dokumentaci k výběrovému řízení město uvedlo, že se jedná o jednokolové výběrové řízení, což znamená, že stejná firma zajistí dodání kamene i postavení památníku. Podmínkou je i opatření, kdy kamenné bloky před opracováním i po něm, musí být podrobeny ultrazvukovým zkouškám homogenity a o celém procesu se musí vydat patřičný protokol. Ten bude následně předaný investorovi k odsouhlasení. Až poté bude možné zahájit výrobu a následně i osazení pylonů.

Město dále plánuje opravit slavnostní osvětlení památníku včetně repase vlajkových stožárů. Na pylony po jejich obnově naváže kamenné schodiště. Do záhonů na okrajích bude nově instalovaný závlahový systém. Slavnostní odhalení památníku by mohlo proběhnout v září.

autor: jik
Spustit audio