Plzeň odložila obnovu památníku Díky, Ameriko! Město nesehnalo vhodný kámen

23. červen 2017

Jedna z typických dominant Plzně památník Díky, Ameriko! se zatím na Americkou třídu nevrátí. Magistrát ho loni kvůli prasklinám nechal odříznout a slíbil jeho brzkou obnovu. Jenže prostor u křížení Americké a Klatovské třídy zatím stále zůstává prázdný.

Památník Díky, Ameriko! se na Americkou třídu vrátí nejdříve příští rok na jaře. Popraskané pylony nechalo město z Americké třídy minulý rok odstranit s tím, že sežene nový kámen a pomník americkým osvoboditelům obnoví. Nový památník měl stát na svém místě na přelomu léta a podzimu. Ani po víc než roce tam nestojí, termín město odložilo. Ani jedna ze dvou firem prý ve výběrovém řízení nenabídla vhodný kámen.

„Byly nabídnuty dva kameny, jeden český, druhý rakouský. Oba dva neodpovídají zadání, aby to byla světle šedá žula a aby neměla přírodní chyby, shluky tmavých minerálů. To je možné na užitkový kámen a nikoliv jako na památník," vysvětlil odborný poradce výběrové komise architekt Jan Soukup.

Město tak zrušilo výběrové řízení s tím, že počká, jestli se proti tomuto rozhodnutí někdo odvolá. Hned poté by se měla začít upravovat dokumentace. Následně pak magistrát vypíše nové výběrové řízení. Památník by se tak mohl na Americkou třídu vrátit na jaře 2018.

autoři: sch , lum
Spustit audio