Uprchlíky chce vláda posílat do Balkové

15. červenec 2015

Záchytné středisko pro uprchlíky má vzniknout v osadě Balková na rozmezí Plzeňského, Karlovarského a Ústeckého kraje. Vedení okolních obcí o plánu vlády neví a zlobí se.

V objektu Policejního prezidia ČR v Balkové bude středisko pro uprchlíky. Rozhodla o tom vláda. Objekt slouží policejnímu prezidiu jako výcvikové středisko. Starostové okolních obcí ale o rozhodnutí politiků nevěděli a jsou překvapeni. Místní lidé se zase uprchlíků obávají. Někteří se bojí exotických nemocí, které by s běženci mohly přijít.

Areál v osadě Balková je poměrně rozlehlý, obehnaný asi 2 metry vysokým plotem. Za ním je několik objektů, které jsou evidentně prázdné. Je tam několik hřišť a tělocvičny. Nechybí samozřejmě ochranka, která celý prostor hlídá. S uprchlíky už středisko zkušenosti má, fungovalo tady od roku 1998 asi sedm let. Občas se údajně také stávalo, že někdo z areálu utekl. K žádným násilnostem ale nedocházelo.

„Mám docela strach, kdyby to náhodou nebylo moc dobře zabezpečené, tak aby někdo neutekl a nemusela jsem se tady s někým potkat a mít nějaké problémy," popsala své obavy 73letá Ivana Lhotová z nedalekého Kračína.

Otevření záchytného zařízení pro běžence chápou obyvatelé vesničky Tis u Blatna, pod kterou areál Balkové spadá, obecně spíš jako výhodu. Mělo by to přinést desítky pracovních míst v oblasti, kde je práce velmi málo. Většina lidí ale doufá, že bude areál dobře hlídán.

Rozhodnutí vlády ovšem popouzí vedení obce Tis u Blatna na pomezí Plzeňského a Ústeckého kraje. Místostarostka Blanka Nováková nerozumí tomu, proč je nikdo o plánu vytvořit v areálu zařízení pro uprchlíky, byť údajně krátkodobé, neinformoval. Vedení obce zvažuje, že se na ministerstvo vnitra obrátí o vysvětlení.

„Ne, že by tady vznikala nějaká hysterie, ale tohle to si myslím, že nebylo zrovna fér ze strany vlády nebo pana ministra Chovance, minimálně," řekla Nováková.

Kdy bude areál pro uprchlíky otevřený, zatím není jasné. Předpokládá se ale, že dočasně tady bude ubytováno na dvě stovky běženců.

Detenční zařízení pro běžence Balková, nedaleko obce Tis u Blatna
Spustit audio