Vláda vzkazuje kuřákům: S kouřením v hospodách je konec!

Od ledna si zřejmě milovníci tabáku nebudou smět zapálit v restauracích a hospodách. Hospodští a štamgasti teď u piva debatují o tom, jestli je to dobře nebo špatně.

Zákaz kouření - to je v těchto dnech aktuální téma v restauracích a hospodách. Protikuřácký zákon schválila vláda a má velkou šanci na to, že projde i Parlamentem České republiky. Cigaretový kouř by podle něj měl zmizet i z koncertů a jiných společenských akcí a zakazuje také prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Jak se dalo očekávat, zákon má řadu příznivců i odpůrců.

„Mně strašně vadí, aby někdo přikazoval lidem, kteří provozují restaurace a platí za to, jak to tam má vypadat a nemá. Když člověk, který kouří, si chce u jídla zapálit, tak ať si jde do kuřácké a pokud mu kouř vadí, tak ať jde jinam. Nikdo nikoho nenutí tam chodit. Takže já jsem proti," řekl odpůrce nového zákona Jan Levec, který je paradoxně provozovatelem nekuřácké restaurace v Pražské ulici v Plzni. Nekuřácká restaurace podle něj kvůli zákonu ztratí svoji originalitu.

V jednom z oblíbených kuřáckých non-stop barů v městské části Bolevec jasno nemají. Výčepní za barem, který si nepřál zveřejnit své jméno, je jednoznačně proti novince. Podle něj není správné, že chce stát lidem nařizovat, co mají dělat. Vnímá to jako překážku, kterou vláda háže pod nohy živnostníkům. Naopak host podniku Jan Kučera má názor opačný.

„Sám nekouřím a obtěžuje mě to, protože smrdím. A všichni moji kamarádi, kteří kouří, jsou rádi za tenhle zákaz, protože nevykouří tolik cigaret, jako by vykouřili normálně. Rádi si zajdou vykouřit tu svoji cigaretku před hospodu a ráno je nebude tolik bolet hlava."

Vláda chce v lokálech zakázat i elektronické cigarety

Pokud by stát ohledně protikuřáckého zákona vyhlásil referendum, pro zavedení zákona by určitě hlasoval i další host Jan Škarda. Zákaz kouření v restauracích a hospodách podle něj nabízí lidem mimo jiné také příležitost pro seznámení.

"Shlukne se grupa lidí a pokecají spolu. Je to fajn a člověk se ráno vrátí, nemusí dávat věci do pračky. Já to jenom uvítám, když půjdu do podniku si sednout, nebudu ráno smrdět. Myslím, že to je dobrý nápad, jeden z mála dobrých nápadů, které vláda vymyslela."

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU

V restauracích by se od nového roku podle návrhu zákona neměly kouřit nejen cigarety z tabáku, ale i ty elektronické. Zapálit si nebude možné ani v kinech, divadlech, sportovních halách, školách, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a přístřešcích na zastávkách.

Kouření omezené zákonem ve světě
autoři: kos , sch
Spustit audio