Politické vraždy, které změnily svět: 60 let od atentátu na prezidenta Kennedyho

9. prosinec 2023

Od atentátu na prezidenta Kennedyho uplynulo už 60 let. Přesto nejsme o nic moudřejší, co se týče okolností, které k němu vedly, než byli lidé před oněmi šesti desítkami let. Co víme je, že patrně vraždil stoupenec castrovské Kuby Lee Harwey Oswald.

I jeho osoba nám zůstala zahalena tajemstvím. Než ho policie stačila pořádně rozmluvit, zastřelil ho před zraky veřejnosti a novinářů, v přímém televizním přenosu majitel dallaských vykřičených podniků Jack Rubby, riskuje tak odsouzení k trestu smrti.

Čtěte také

Záhadou je nakonec i sám Rubby. Co vedlo majitele šantánu, aby šel a přímo před policisty, ledabyle konající své povinnosti (jak jinak si vysvětlit, že se dostal až do bezprostřední Oswaldovy blízkosti), Oswalda několika ranami z revolveru zastřelil. Trpěl rakovinou plic. Jeho život visel na vlásku. Hrozba, že skončí rukou katovou, se v jeho případě rovnala nule. Také, ač byl odsouzen k smrti, se nenaplnila.

Jako každá záhada, která nenabízí rozumné vysvětlení, i tato záhada se stala zdrojem více či méně uvěřitelných teorií. Od spiknutí tajných služeb proti prezidentovi, údajně přesvědčených, že jeho snaha prosadit lidská práva a odstranit rasovou segregaci nahrává komunistům, až po znechucený organizovaný zločin, kterému hlavně Robert Kennedy, ministr spravedlnosti, jak bylo dosud dobrým zvykem, na růžích nestlal.

Čtěte také

Co si máme myslet o Warrenově komisi, ustavené prezidentem Johnsonem a jím zaúkolované, aby s konečnou platností rozlouskla pozadí atentátu, jestliže své pátrání uzavřela autoritativním výrokem, že jediným pachatelem je Oswald a dokumentaci, z níž vycházela, zatížila bezmála trvalým utajením? Co asi tajily a dosud tají její složky?

Jedno jediné je jisté: Svět onoho osudného listopadu 1963 přišel o státníka, kterých je ve světové politice jako šafránu a kteří jako jediní jsou s to měnit svět k lepšímu. A že díky Kennedyho pohřbu se poprvé v historii uskutečnil transatlantický přímý televizní přenos.     

autor: Ivan Štern
Spustit audio

Související