Jak hodnotí porotci kategorii Dokument

6. listopad 2013

"Den dokumentu" v rámci mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio je za námi, a proto jsme vyzpovídali všech pět porotců téhle kategorie.

Jak hodnotí soutěžní snímky, čeho si na poli dokumentu váží? Odpovědi si můžete poslechnout v jejich originálním znění, nebo přečíst v českém překladu.

0:00
/
0:00

"Zájem o české profesionály a veřejnost byl na Prix Bohemia Radio velmi vysoký a já si toho cením. Bylo to moc milé. A i ty diskuse byly velice živé a dokonce ovlivnily i naše konečné rozhodnutí."
- Eva Roither, Rakousko, ORF, dokumentaristka


"Podíváme-li se do historie české dokumentaristiky, za poslední léta tam byl obrovský pokrok v oblasti kreativní rozhlasové tvorby - a také velký zájem najít přitažlivé způsoby vyprávění."
Edwin Brys, Belgie, producent rozhlasu VRT, vedoucí EBU Master School

"Ukazuje se stále víc, že v současném dokumentu - evropském, ale i v tom našem - se čím dál víc oceňuje osobní angažovanost při vytváření dokumentů, odvaha tvůrců, snaha dělat věci jinak než dřív a vybírat si i nová témata. A v neposlední řadě mám někdy pocit, že rádio veřejné služby je tu jakousi poslední instancí, když všechny instituce, státní orgány a podobně, selžou."
- Jan Sedmidubský, Česká republika, Český rozhlas, slovesný dramaturg

"Jsem velmi rád, že jsem mohl být členem poroty na Prix Bohemia Radio a bylo mým potěšením spolupracovat. Pořadů, které jsme poslouchali, si velmi cením, stejně jako fundovaných diskusí, které jsme vedli během dne i po večerech."
- Ulf Koehler, Německo, ARD/MDR, vedoucí redakce dokumentu


"Často se na festivalech zápasí se zvukem. Když je dokument dobrý, tak ta zvuková stránka je taková bídná, že ho vlastně shodí - technicky. Mohu říct, že ani s jedním z těch deseti finálních nebyl žádný technický problém, technicky to bylo všechno vynikající." - Stanislav Kaclík, Slovensko, Slovenský rozhlas, Centrum kreativity zvuku

autor: lf
Spustit audio