The Best of Casablanca 2014

7. leden 2015

Originální cesty, velké zkušenosti, životní zážitky. Vybíráme nejlepší příhody a cestovatelské počiny z magazínu Casablanca za rok 2014. Top 10 obsahuje první ženu světa, která stanula na všech 14 osmitisícovkách bez kyslíku, nymburské plavce na PET lahvích i 83letého příbramského borce, nejstaršího člověka, který kdy vylezl na Kilimandžáro.

Rok jsme zahájili s „Messnerem v sukních“ čili s rakouskou lezkyní Gerlinde Kaltenbrunnerovou, první ženou, která čistým stylem stanula na vrcholu všech osmitisícovek. Takovou veganku často nepotkáte, výběr nemůžeme začít s nikým jiným.

Silný únor a březen 2014 reprezentují horolezec Mára Holeček, který prvovýstupem v Antarktidě zakončil svoji dramatickou trojexpedici. (Její první díl skončil českým výstupem roku na sedmitisícový Talung, při druhé akci se zabil Márův spolulezec Zdeněk Hrubý.) Stranou pozornosti ale nesmí zůstat Petr Mejdží Major, který obeplul Skandinávii a během 5000 km pádlování v mořském kajaku vlastní výroby zažil dost dobrodružství i sebepoznání. A DIY ještě jednou: Dalibor Beneš se rozhodl, že navštíví středoasijský Badachšán, kde se rozkládá pohoří Pamír, přezdívané střecha světa. Vymyslel a zkonstruoval si na to originální třístopou koloběžku a vyrazil. Sám. Takovým (skromným) originálům držíme palce na všech končetinách.

03059690.jpeg

Cesta kolem světa na jawě se povedla Pavlu Suchému. Nakonec to nebyla jediná cesta kolem světa, o které jsme tento rok vysílali, ale to jí na pozornosti nemůže ubrat. Respekt. Divoký a originální způsob, jak poznat Indii a Pákistán, předvedli Jan Turnovec a Ondřej Kašpar. Kočovali s rikšou (resp. zmrzlinářským vozíkem) a na kole po Grand Trunk Road. Vezli projektor a další výbavu a na této staré obchodní cestě, na úseku z pákistánského Péšávaru do indické Kalkaty, promítali místním lidem filmy.

Příbramský rodák Chrudoš Fiala (83) je nejstarší člověk, který kdy vylezl na vrchol Kilimandžára. A nejstarší host Casablanky 2014. S cestováním končit nehodlá. Připravuje s kamarády výlet na Srí Lanku a sní o Antarktidě. Spolu s 81letou Polkou Teresou Bancewicz ukazují, že věk nemusí být při cestování na překážku.

Honza Kára si s přáteli postavil šlapací loď z PET lahví a vyplul po Labi z Nymburka do Hamburku. Nakonec tam nedopluli a loď nepřekročila české hranice, přesto jde o nejoriginálnější český cestovatelský podnik léta 2014. A to, čím je pro Nymburk skupina kolem PETburgu, tím může být pro Mladou Boleslav „Žďána“. Jan Žďánský objel na dva zátahy na kole svět. Navázal na svůj loňský přejezd Asie (Mladá Boleslav – Japonsko) a přijel domů ze San Franciska. A motorkářka Dominika Gawliczková (22) jela sama do Kyrgyzstánu a zpět. Snažili jsme se výběrem postihnout různorodost hostů a šíři záběru pořadu, do kterého patří studentské pobyty s ultralevným cestováním, stejně jako špičkové sportovní expedice nebo projekty s přírodovědeckým posláním. Konkurence byla velká, do výběru se nakonec nevešel s jihoamerickým vysíláním ani Mnislav Zelený Atapana, zařaditelný mezi inspirativní legendy, ani některé z dlouhých transkontinentálních cest (třeba tato), stejně jako nepálský vodácký prvosjezd s českou účastí.

03257578.jpeg

Líbily se vám některé vysílané Casablanky třeba víc než ty vybrané do best of? Máte za sebou sami zajímavou expedici? Napište nám na mail casablanca@rozhlas.cz nebo po Facebooku.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka