Raekwon s novinkou jen potvrzuje slabší sezonu Wu-Tang Clanu

4. květen 2015

Když vloni připravoval hiphopový kolektiv Wu-Tang Clan svoje patrně poslední společné album A Better Tomorrow, prosákl na veřejnost spor mezi šéfem klanu The RZA a Raekwonem. Druhý jmenovaný nebyl úplně spokojený s kvalitou produkce a pracovním nasazením členů, a na několik měsíců nahrávání dokonce bojkotoval. Nakonec se nechal přemluvit k účasti na desce, ale rozpačitý výsledek mu nakonec dal za pravdu. Raekwon kvůli společné desce odložil i natáčení a vydání vlastní novinky ohlašované už rok předtím. Teď jeho šestý studiový počin Fly International Luxurious Art konečně dostává zelenou.

Paradoxně to byl právě Raekwon, kdo byl v úplných počátcích hlavním hybatelem reunionu Wu-Tang. Zažívá totiž poslední roky umělecky úspěšné období, což se o většině jeho kolegů z klanu zrovna říct nedá. Album Only Built 4 Cuban Linx... Pt. II z roku 2009 sklidilo kritické i komerční úspěchy a slušně se dařilo i následným počinům Wu-Massacre (s Ghostface a Method Manem) i Shaolin vs. Wu-Tang. Na to, že si s Raekwonovou novinkou spravíte chuť po rozpačité A Better Tomorrow, ale příliš nespoléhejte, deska má k jeho nejlepším počinům daleko.

Raekwon dopředu varoval, že album bude odhalovat jeho „stylové já“ a bude se točit kolem témat jako „glamour, životní styl a móda“. Deska sice začíná intrem s absurdní scénou z letiště, kde celníci zjistí, že už nemají Raekwonovi kam dát razítko do plného pasu, nicméně první polovina desky svou špinavostí a tvrdostí velmi hladce zapadá do diskografie praotce mafioso rapu. 4 in the Morning, I Got Money nebo Wall to Wall nabízí klasické příběhy pouličního hustlingu a je jedno, jestli v nich hostuje veterán Ghostface nebo současná star ASAP Rocky. Pak se ale začnou hromadit přešlapy – zkouřenecká hymna F.I.L.A. World s 2 Chainzem stojí na poněkud vetchém nápadu, Live to Die je jedno velké rapové klišé, zatímco v All About You dělá Raekwon jen pouhou stafáž anglické zpěvačce Estelle. A vůbec skladby s ženskými r’n’b vokály působí na desce poměrně zbytečně.

03376789.jpeg

Když Raekwon vloni kritizoval The RZA, jedním z argumentů bylo, že na desku Wu-Tang nechce pustit nové hiphopové trendy. Jenže F.I.L.A. na tom není o moc lépe, vždyť nejsoučasnější produkci má na svědomí Jerry Wonda, tedy někdejší spolupracovník The Fugees. Na desku, která má jen 43 minut, obsahuje Fly International Luxurious Art až příliš mnoho vaty. Trochu to vypadá, že víc než na nové album se Raekwon soustředí na dokončení dokumentu o své klasické desce Only Built 4 Cuban Linx…, která letos oslaví dvacáté narozeniny.

Hodnocení: 65 %
Raekwon – Fly International Luxurious Art (F.I.L.A.)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.