Rapový perník z laboratoře Method Mana už nekope jako kdysi

2. září 2015

Když na internet prosákl videoklip k singlu, kde se známý rapper Method Man – někdejší člen kultovního Wu-Tang Clanu – stylizuje do role zoufalého učitele chemie ze seriálu Breaking Bad, nejeden oddaný fanoušek zajásal. Hned poté co prvotní nadšení opadne, ovšem přijdou oprávněné pochybnosti – poslední deska Wu-Tang byla víc než rozpačitá a ani nedávné sólovky některých z jeho spolubojovníků, kteří se v 90. letech učili správné flow z kung-fu béček, na tom nejsou o moc lépe. Bohužel se obavy z páté studiovky dnes čtyřiačtyřicetiletého rappera nazvané The Meth Lab potvrdily. Opakovaný vtip totiž není vtipem.

Před televizí sedí dva rappeři se směšnými gumovými maskami, na sobě mají trička AC/DC a Metallica. Nepřítomně civí do televize a pokyvují hlavou, jako dvě kreslené ikony televizní zábavy Beavis and Butt-head. Tak vypadal jeden záběr z videoklipu k singlu How High z roku 1999, tehdy vyšla první společná deska Method Mana a Redmana – dvojka byla stejnými baviči pro hip hop jako zmínění animovaní sígři pro televizi. Method Man citoval televizní seriály odnepaměti, hlášky z nich odříkával i v jednom z vydařenějších tracků na poslední desce Wu-Tang Clanu. Postavit na tom hodinovou nahrávku však působí přinejmenším křečovitě. Method Man se opakuje – jako by jednomu z rapperů, který byl pověstný nadsázkou a vtipem, docházely nápady.

O to citelněji se toto podezření ukazuje, když jeho rap musíme na desce opravdu hledat, protože se mezi nespočtem hostů (například jeho bývalí spolubojovníci Inspectah Deck a Raekwon nebo parťák Redman) ztrácí. Do nepatrně aktualizovaných boombapových beatů, občas oživených nepříliš vkusným kytarovým riffem, rapuje ódy o rodném Staten Islandu nebo tahá z rukávu už vybledlé odkazy ke starším deskám Wu-Tang Clanu. Fanoušci jistě rádi zavzpomínají, ale těžit jenom z nostalgie je zoufale málo.

03462270.jpeg

Předchozí Method Manovo album 4:21… The Day After nebylo ve své době přijato příliš dobře, ale po poslechu aktuální nahrávky mu možná dáte druhou šanci. Zvuk The Day After byl starý už ve své době, tedy téměř před deseti lety, ale tehdy se to dalo tolerovat – nebylo to přece jen tak daleko od zlaté hiphopové éry v 90. letech, kdy zářil. Od té chvíle se rapper nikam neposunul, hip hop ale ano – na jednu stranu to může být tvrdohlavost, na druhou působí v současnosti ztraceně. Novince navíc chybí podobně výrazné tracky jako sentimentální Say se zpěvačkou a rapperkou Lauryn Hill. Method Man už zní trošku unaveně, až by se skoro chtělo říct, že se deska měla jmenovat Meth Dad – jeho rapový perník už zkrátka nekope tak jako kdysi. I rappeři totiž stárnou. Znovu se tak ukázalo, že dlouhodobě nejšikovnějším rapperem z Wu-Tang Clanu je Ghostface Killah, který se nebojí zkoušet žánrové přesahy nebo natáčet výpravné desky.

Hodnocení: 55 %
Method Man – The Meth Lab (Tommy Boy Entertainment / Hanz On Music, 2015), 56 min.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.