Mohlo (a nemělo by) vám uniknout: Hroby memů jsou OPAK DISSU

21. srpen 2016

Výběr z programu Radia Wave za uplynulý týden vám nabídne pojednání o kultuře memů, exkurzi do domácností mladých singles, závan svěžího vzduchu na české hiphopové scéně i procházku mezi hroby pozapomenutých vědců.

Slovo MEM poprvé zaznělo v roce 1976 v knize The Selfish Gene britského biologa a popularizátora evoluční teorie Richarda Dawkinse, který jím nazval kulturní obdobu genů, tedy informaci schopnou replikovat se podobně jako gen. Dnešní internetové memy přinášejí svědectví o současné digitální kultuře a o tom, jak se šíří kulturní informace mezi jednotlivými osobami, tedy kopírováním, sdílením, ale také imitací. Přečtěte si naši analýzu tohoto nepřehlédnutelného fenoménu, prozkoumejte drtivou sílu jeho podvratného humoru a zjistěte třeba i to, jaká specifika má český mem.

„Když člověk bydlí sám, tak všechno, co dělá, dělá podle sebe. Nemusí se nikým omezovat, vytváří si vlastní prostor. Já ale přicházím na to, že je to pro budoucí život trochu nevýhoda. Těžko se smiřuju s nějakými zásahy ostatních. Je pro mě složité porušit představy, které jsem do toho prostoru vložil,“ svěřuje se třicetiletý Josef v bytě, jehož identitu dotvářejí vzpomínkové předměty. Do svých příbytků nechalo Jonáše Zbořila nahlédnout několik mladých, kteří žijí v domácnostech sami. Proč to dělají, co je na tom baví a co naopak vnímají negativně, se dozvíte tady.

03686648.jpeg

Řady komentátorů a komentátorek Radia Wave nově obohatila novinářka Silvie Lauder. Ve své úvodní glose se věnuje olympijským hrám, které podle ní symbolicky a v koncentrované zkratce ukazují postavení žen v dnešní společnosti. Máme tuto zprávu vnímat pozitivně, jako oslavu ohromných změn, kterými společnost prošla, nebo naopak jako připomínku hořké skutečnosti, že přes všechny tyto změny ženy stále nemají stejné podmínky jako muži a čelí předsudkům a stereotypům? Odpovědi hledejte v rubrice Prolomit vlny.

Slovo skanzen se v Praze používá pro centrum města. V některých denních dobách jeho části skutečně působí jako venkovní muzeum, jehož jediným účelem je existovat kvůli turistům. Teď se zdá, že se Praha chystá vystavět další skanzen, a dokonce podzemní, věnovaný architektuře 90. let. Novou trasu metra má projektovat společnost Metroprojekt, jejíž poslední realizované stavby na trase A si Pražané dobře zapamatovali. Přes šest tisíc lidí už podepsalo petici, která požaduje, aby autoři jednotlivých stanic vzešli z architektonických soutěží místo z kanceláří Metroprojektu. S organizátory petice, kritiky architektury i pražským radním pro dopravu mluvila Táňa Zabloudilová.

03688844.png

Jamajský žánr dancehall, který vychází z reggae a kombinuje i vlivy R&B nebo dubu, promlouvá v příběhu populární hudby už od konce sedmdesátých let, a přestože měl několikrát nakročeno do mainstreamu, zásadní průnik se nikdy tak úplně nepodařil. Teď se zdá, že se to může změnit. Které mainstreamové hvězdy se dnes dancehallem inspirují a jak dancehall ovlivňuje undergroundové producenty z Irska nebo Londýna? A kdo je největší mistr kulturní apropriace? To vám vysvětlí Jiří Špičák.

Český hip hop posledních pár let tak trochu stagnuje. Část scény je zahleděná do minulosti a jen donekonečna opakuje staré, osvědčené postupy, nastupující generace zase až příliš často bezmyšlenkovitě kopíruje americké vzory. Ze zástupů youtubových mc's se v posledním roce vynořil kolektiv OPAK DISSU, který situaci na české scéně vtipně glosuje, zároveň ale vytváří specifickou estetiku, která v kontextu tuzemské produkce působí jako svěží vítr. Je to právě lehkost, s jakou OPAK DISSU spojuje atmosféru vesnických zábav s bizarními postavami českého showbusinessu a důmyslnými hříčkami s identitami jednotlivých protagonistů, která z party okolo Asapa Jardy dělá víc než jen další vtipnou kapitolu z obskurních zákoutí českého internetu, říká Jonáš Kucharský.

Nedávno jsme vám doporučovali nejlepší quality TV seriály za první polovinu roku, teď přihazujeme další dva tipy na skvělé aktuální minisérie, American Crime Story: People v. OJ Simpson a The Night Of. První rekonstruuje nejsledovanější soudní proces historie USA s milovanou celebritou v pozici obžalovaného z vraždy. Ve druhém příběhu je hlavním podezřelým z brutálního zločinu dvaadvacetiletý vysokoškolský student z dobré rodiny. Víc se o obou minisériích dočtete tady.

A pokud zrovna nechcete relaxovat u obrazovky nebo se sluchátky na uších, vydejte se na procházku na hřbitov. Nejlíp s knihou Cesty nesmrtelných, která vaše výlety okoření pozapomenutými příběhy z dějin vědy. Mnohdy opuštěné a chátrající hroby českých matematiků, fyziků a astronomů vás možná inspirují i k jejich adoptování. Reportáž Hanky Biriczové najdete tady.

autor: Robert Candra
Spustit audio