Startér 16 měl krásnou depku

13. leden 2015

Novinky posledního kola hitparády neobjevených obsadili dvě charismatické zpěvačky a jeden lamač srdcí. Připravte se na hloubavé tracky, než je pustíte, klidně si zatáhněte závěsy a nalijte sklenku vína.

První novinku poslala písničkářka Andrea Čermák Knotková aka Iamme Candlewick, která bezpochyby nepatří mezi žádné začátečníky. Se singlem I Walked pražské songwriterce koneckonců pomáhaly i takové osobnosti, jako jsou Martin Kyšperský nebo Petr Marek z MIDI LIDI. Spolupráce dohromady nedala nic, co by nám svou originalitou vyrazilo dech, ale o to víc nás baví hravost, se kterou I Walked plyne.

Lehké našlapování Iamme Candlewick teď střídají osamělé beaty a zmučený hlas barda, co si říká Nick Oath. Pseudonym jak z osmdesátkové noir detektivky dost vystihuje Nickovu hudbu. Romantická záležitost jak od Jana Cézara se jmenuje The Dam a nezapře se, že Nick je dobrý kytarista, ostatně s kytarou pomáhá i v táborské kapele The Brainwaves. Ve zpěvu má co dohánět, ale srdcař je to bezkonkurenční.

Nejvíc nás ovšem v posledním Startéru překvapila Barbora Novotná, zpěvačka se sólo projektem Mulholland Blue. Moc o ní nevíme, krom toho, že pod svým projektem publikovala už tři tracky, z nichž nejvíc nám imponovala skladba Abomination. Minimalistické aranže, kytara a zpěv, kterým vám Barbora učaruje podobně jako Lynchova modrá Pandořina skříňka. Silencio!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.