Startér a ambientní opičinec s Makakem

19. srpen 2015

Makak je umělecký pseudonym hudebnice Kateřiny Koutné a měli byste si ho zapamatovat. Makakův tajemnou atmosférou prodchnutý song Betula Pendula se ve Startéru udržel pěkně dlouho a dostal spoustu hlasů. To se v posluchačsky nevděčné kategorii ambientu u nás povedlo málokomu. Čím to, že dokáže zaujmout běžné posluchače náročnou hudbou?

Nejspíš za to může Kateřinina hudební všestrannost. Odjakživa ji provází violoncello, se kterým hostovala kapelám Hope Astronaut, Američanům Paramount Styles nebo nadějnému projektu TEVE. Při letošních Colours of Ostrava ale violoncello nechala doma a na pódiu s kapelou Jested zazpívala. Nutno říct, že skvěle. Ani do studia Radia Wave nepřinesla svůj oblíbený nástroj, místo něj si vzala synťáky a krabičky modulující její hlas. Právě na svůj vokál se v projektu Makak Kateřina zaměřuje nejvíc a tvoří s ním povznášející skladby, které místy připomínají třeba experimenty Julianny Barwick.

Poslechněte si Startér s Makakem, užijte si její živé hraní a koketování s českými texty.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.