Universum: Co jíst a pít, když se učíme?

6. květen 2015

V květnu se Universum zaměří na účinné strategie, jak přežít zkouškové. Jak správně při učení jíst a pít, co potřebuje mozek, aby mohl správně pracovat, a jak využít jídlo k prevenci stresu, to se dozvíte v rozhovoru se studentkou výchovy ke zdraví a sportu na Univerzitě Karlově Lenkou Vaňkovou.

„Pokud nemáme čas, doběhneme do nějakého obchodu a koupíme si tam sušenku.“ Důležité je si uvědomit, že mozek pracuje na sacharidy. Když máme při učení chuť na sladké, je to úplně přirozené. Lenka doporučuje připravit si ráno koktejl nebo smoothie, které můžeme popíjet po celou dobu učení. Vyhnete se tak situaci, kdy přípravou jídla prokrastinujete, nebo naopak nejíte vůbec a upíráte mozku potřebnou energii. Dobrou alternativou je i polévka, kterou můžete snídat, obědvat i večeřet, pokud máte málo času.

„Když si domů koupíte energeťák, když si koupíte čokoládu, sušenky, tak přesně po tom sáhnete, i když vedle budete mít jablko.“ Z výzkumu, který Lenka zpracovala pro svou bakalářskou práci, vyplývá, že pod stresem sáhneme po rychlých cukrech. Abychom nemuseli svádět boj sami se sebou, nejlepší je domů takové produkty vůbec nenakupovat a na zkouškové se zásobit jen přirozenými potravinami, které jsou tělu prospěšné.

Pokud pijeme na povzbuzení při učení kávu nebo zelený čaj, je důležité nezapomínat na doplňování tekutin. Nejlépe v podobě čisté vody. Velké množství kofeinu působí na tělo stresově. Místo nárazových povzbuzováků doporučuje Lenka vyváženou stravu rozvrženou během dne. Nezpůsobí totiž kolísající hladinu cukru v krvi, která jde ruku v ruce s pocitem únavy. Výrazné výkyvy glykemického indexu způsobují často průmyslově vyráběné „müsli“ směsi, obsahující příliš velké množství cukru. „Kupte si obyčejné ovesné, pohankové nebo pšeničné vločky, nezáleží na tom které, ale aby vám chutnaly. Do toho si přidejte oříšky, kešu, mandle, slunečnicová nebo dýňová semínka a k tomu třeba sušené ovoce,“ radí Lenka.

03377170.jpeg

Lenka Vaňková zastává názor, že správně jíst je důležité, ale pro prevenci stresu je potřeba se starat i o další důležité součásti zdravého života, jako jsou sport, procházky, zdravé vztahy, přátelé a rodina.

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.