Pověste ho vejš: S kulturou proti rasismu

14. únor 2014

„Teď je důležité, že společné akce a vstřícný krok může udělat kdokoli,“ říká Ivanka Mariposa Čonková z ústecké iniciativy Konexe v rozhovoru na téma Antirasismus a umění. „A nejpodstatnější je dělat něco společně v městech, kde se chystají protestní a násilné akce.“ Muzikant Bonus přinesl do vysílání nový song Sám černou nocí inspirovaný xenofobním napětím v současném Česku.

„V autě jsem slyšel z rádia Michala Tučného, jak zpívá ‚pověste ho vejš, ať se houpá, že tu byl nezvanej host – pověste ho, že byl jinej, že tu s náma dejchal stejnej vzduch‘. A spojilo se mi to s tím, co teď žijeme.“

Přemysl Martinek z distribuční společnosti Artcam mluví o zkušenosti s výjimečným maďarským filmem Je to jen vítr (2012), za který získal režisér Benedek Fliegauf řadu ocenění. Námětem k filmu se staly série rasově motivovaných útoků proti maďarským Romům. Ve spojení s Člověkem v tísni a dalšími nadacemi nabídl Artcam tento film školám a podařilo se mu upozornit na něj specifické publikum. „Mladá generace reagovala na besedách často vstřícněji než její starší pedagogové,“ vzpomíná Martinek na zkušenost z diskusí.

Artcam zároveň přichází letos do kin s další novinkou, která spojuje romskou tematiku se silným a poutavým filmovým tvarem: bosenský snímek Epizody ze života sběrače železa byl uveden na MFF Karlovy Vary a podzimní premiéru si odbyde na festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Protagonisté filmu totiž autenticky přehrávají skutečné události, nadžánrový snímek má tedy přesah i do dokumentu.

Celý rozhovor s hosty Ivankou Mariposou Čonkovou, Bonusem a Přemyslem Martínkem na téma S kulturou proti rasismu můžeme poslouchat z archivu Radia Wave.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio