V psí smečce se agresivita znásobuje, říká psí psycholog o případu v Lužci nad Cidlinou

Pětiletý chlapec se o víkendu stal obětí psí smečky v Lužci nad Cidlinou. Policie případ šetří pro podezření z usmrcení z nedbalosti. Tragická události se zřejmě odehrála bez dospělých svědků. „S největší pravděpodobností se spojilo několik druhů agresivit,“ vysvětluje psí psycholog a veterinář Alexandr Skácel.

Připouští také, že pes málokdy zaútočí na dítě – dokáže vycítit, že dítě je bezelstné, že tam není špetka agresivity. „Pokud pes napadne dítě, jde o vážnou situaci,“ říká v rozhovoru s moderátorem Petrem Dudkem.

V případu v Lužci nad Cidlinou podle něj šlo zřejmě o loveckou agresivitu, nebo teritoriální či přenosnou agresivitu, kdy pes nejdříve útočil na ovce. „Myslím si, že tam dozněla agrese, kdy smečka útočila na ovce,“ míní.

Individuální agrese může být také menší, ale pokud jde o smečku, tak se to znásobuje – některý z psů ve smečce byl první, kdo začal štěkat na ovce, ostatní se přidali, byli naštvaní a agresivní, a v tu chvíli vstoupilo do hry dítě. „Smečka si mohla hájit pozemek,“ říká.


Město na psy působí stresujícím způsobem, jednak smog, hluk. Jsou plemena vnímavější více, některá méně. ALEXANDR SKÁCEL

Za psa za všech okolností bez výjimek odpovídá majitel. Jaká ale přijmout opatření, aby se to neopakovalo? „Doporučoval bych, aby to řešil s odborníkem, v republice jsou špičkoví kynologové, veterináři, psychologové,“ vyjmenovává.

Ale co dělat se psem, který na někoho zaútočil? Chtěl by vědět všechny souvislosti, za kterých se to stalo, protože říct, že pes je darebák nebo k utracení je velice jednoduché. „Zajímá nás, jaká je smečka, kdo žije pod jednou střechou – partneři, zvířata, ti, kteří tam přespávají 24 hodin pod jednou střechou,“ popisuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.