Asociace krajů má být apolitická! A hejtmani táhnout za jeden provaz, říká Jana Vildumetzová

Asociace krajů nemá být politickým kladivem, ale má řešit problémy a zájmy všech krajů. Říká to nově zvolená předsedkyně Asociace krajů a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová z hnutí ANO, podle které by všichni hejtmani a primátorka Prahy měli táhnout za jeden provaz.

„Asociace krajů by měla především řešit problémy a hájit zájmy všech krajů a jejich občanů,“ říká v rozhovoru s Karolínou Koubovou. Připomíná také, že dříve byla asociace složená z hejtmanů z jedné politické strany s převahou sociálních demokratů.

„Pokusím se, aby asociace byla jednotná, partnerská, musíme být rovnocenným partnerem vlády, tím pomyslným, moudrým a starším bratrem ve vztahu k obcím, městům, svazům a sdružením,“ vysvětluje.

Chce také, aby asociace byla připomínkovým místem v rámci legislativního procesu – kraje v rámci připomínkového řízení řeší konkrétní problematiku kraje, některé věci ale jdou napříč celou republikou.


Vytvořili jsme pracovní předsednictvo, ve kterém jsou zastoupeny prakticky všechny politické subjekty a hnutí v Asociaci krajů.JANA VILDUMETZOVÁ

A pokud od 1. ledna dojde k navýšení platů o 10 %, tak kraje budou podle ní chtít pro své akciové společnosti, krajské nemocnice a zdravotníky také tohoto navýšení dosáhnout. Problém ale nastává v situaci navýšení mezd řidičům ve veřejné dopravě.

„Musí se rychle vyvolat jednání jak s ministerstvem financi, ministerstvem pro místní rozvoj, tak ministerstvem dopravy,“ vysvětluje s tím, že jedna věc je získání finančních prostředků, a pak také aby to bylo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio