Běženci nemohou jen tak zvednout kufry a jezdit po Evropě, musí být určitá pravidla, říká primátor Brna

Skupina iráckých uprchlíků nechtěla zůstat v Brně, vydala se do Německa. Jaký k tomu měla důvod? Právě nad tím se ve Dvaceti minutách Radiožurnálu zamýšlí brněnský primátor Petr Vokřál z hnutí ANO.

„Vytvořili jsme veškeré podmínky, řešili jsme bytovou otázku, přidělili jsme těmto skupinám byty, ale rozhodli se tak, jak se rozhodli,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Neumí si také představit, že lidé, kteří utečou před válečným konfliktem a dostanou se do civilizovaného prostředí, tak se po několika týdnech rozhodnou, že jim to tady nevyhovuje a snaží se posunout někam dál.

„Motiv iráckých běženců byl jiný než že to, že by Brno nebylo schopno naplnit jejich očekávání,“ míní.

Čtěte také

Podle něj je dobře, že vláda pozastavila projekt nadačního fondu Generace 21 alespoň do doby, než se vyjasní, jakým způsobem se lidé vybírají a jak je jim sděleno, že nemohou jen tak zvednout kufry a jezdit někde po Evropě. „Pro integraci běženců musí platit určitá pravidla,“ říká.

Upozorňuje také, že klíčová pro ně byla bezpečnost obyvatel, a pokud jsou lidé pod kontrolou, pracuje se s nimi a probíhá aktivní komunikace, tak se negativní jevy eliminují. „Ale momentálně zůstat tady v Čechách nikdo z nich zájem nemá,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio