Konec Schengenu by mohl být počátek konce EU, varuje europoslanec Luděk Niedermayer

Česko požaduje svolání mimořádného summitu lídrů Evropské unie, chce se vyhnout tomu, aby ho ostatní země unie v otázce povinného přijímání uprchlíků přehlasovaly. Odpor české politické reprezentace vůči kvótám se nelíbí například europoslanci za TOP 09 Luďkovi Niedermayerovi.

„V okamžiku, kdy selhala snaha o dobrovolnou dohodu premiérů zemí na přerozdělení migrantů, tak nevidím žádné jiné řešení a obávám se, že nikdo jiný žádné jiné řešení nenavrhl,“ vysvytluje svůj postoj ke kvótám v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovou.

Připomíná také, že když nedojde k dohodě o přerozdělení, tak se země budou snažit zavřít území. Stovky tisíc uprchlíků tak zůstanou v zemích, které nemohou takové množství zvládnout. „Jde opravdu o ohrožení toho, jak dnes Evropa funguje,“ upozorňuje.

Čtěte také

Schengenský systém podle něj není nastavený na půl milionu azylantů a v okamžiku, kdy nedojde k dohodě, tak si země budou hlídat hranice. „Pokud budeme chtít, tak dojde ke konci Schengenu, stejně tak můžeme demontovat celou EU,“ varuje. Souhlasí také s tím, že konec Schengenu by mohl být počátek konce EU. „Zpochybňujeme princip solidarity,“ dodává.


V okamžiku, kdy jakákoliv politika EU dostatečně silně ztratí podporu členských zemí, tak zanikne. Ale důsledky by byly tragické

Nerozumí také postoji české vlády – nejde totiž jenom o kvóty, ale pohledu na to, jak funguje EU a do jaké míry lidi zajímá společná odpovědnost. „Budeme inkasovat miliardy, které dostáváme, a když od nás někdo něco bude chtít, tak si postavíme hlavu? Mám pocit, že EU takhle nebude moci fungovat,“ míní.

Řecko potřebuje pragmatickou vládu

Migrační krize zastínila problémy Řecka. Tam se nyní podle něj podařilo dosáhnout dohody, ale zdaleka není vyhráno, i když je z ekonomického hlediska Řecko na dobré cestě. „Nicméně se ukázalo, co vláda, která dělá podivné věci, a zároveň se nevyznačuje extrémně velkou kompetencí, může s takovou zemí udělat,“ upozorňuje.

Podotýká také, že nedělní předčasné volby by za normálních okolností neměly mít vliv na dohodu. „Vlády neuzavírají dohody mezi sebou, ale mezi zeměmi,“ míní s tím, že Řekové by potřebovali stabilní a pragmatickou vládu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio