Lidé bývají zděšení informacemi o plýtvání. Potravin si musíme vážit, zaznělo ve Speciálu Radiožurnálu

Špatné návyky při nakupování a vaření, slevové akce v supermarketech a příliš velká balení výrobků – to všechno zřejmě může za plýtvání potravinami. Podle ministerstva zemědělství zůstává až 30 % zemědělské produkce nevyužito.

„Tato produkce se znehodnotí při výrobě, protože spotřebitelé nekupují potraviny vzhledově či esteticky nepovedené. A potraviny tak končí jako krmivo nebo jako vstup do bioplynové stanici,“ popisuje ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Podle zkušenosti Adama Podholy z hnutí Zachraň jídlo můžou být statistiky u některých potravin ještě závratnější. „V Česku zatím nemáme větší relevantní výzkum. Čísla vycházejí z různých průměrů,“ upozorňuje s tím, že Češi nejsou zvyklí přemýšlet o plýtvání a také o vyhazování nevzhledné zeleniny a ovoce.

Jak se oba hosté moderátorky Karolíny Koubové shodují, v Česku je plýtvání potravin nové téma. „Lidé bývají zděšení, když se dozvědí, kolik potravin se vyhodí a kolik je to stojí,“ říká Adam Podhola.

„Potraviny mají hodnotu nejen ekonomickou, ale i tu vyšší a je třeba si jich vážit. I to lidé potřebují vědět, abychom nebyli čistě spotřební společností,“ uzavírá Marian Jurečka.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.