Takhle argumentuje moc, kritizuje Robert Sedláček rozhodování Rady Státního fondu kinematografie

V Radě Státního fondu kinematografie to vře. Radní se přou o rozdělování grantů. Celých 15 miliónů korun bylo totiž přiděleno filmu o Lídě Baarové. „Jsem jedním z účastníků kauzy,“ uznává v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou Robert Sedláček, režisér, jehož projekt u radních neuspěl.

Problém vidí ve zneužití ducha hlasování. „Když čtyři nebo pět lidí hlasuje stejně, ovlivní to výsledek,“ říká režisér s tím, že za uplynulých 15 let k podobnému rozklížení Rady Státního fondu kinematografie ještě nedošlo.

Souhlasí tedy s možností komplotu? Proč radní protěžují připravovaný film Filipa Renče? „Nevím,“ odpovídá a současně připomíná, že jednání radních je tajné a neexistují z něj ani nahrávky.

„O kolegu Filipa Renče tu nejde,“ míní však Robert Sedláček. „Objevil se nešvar, na který jsem upozorňoval už na jaře,“ připomíná svou kritiku nového systému schvalování grantů.

Rada dnes pracuje s bodovacím systémem, podle kterého rozhoduje. „Tajnosti nahrávají spekulacím,“ namítá režisér známé televizní série České století. Podle jeho tvrzení může za celým sporem stát například tlak na provize za zprostředkování grantu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio